Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

PT-Fia tipsar om sina 4 favoritrecept till adventsfikat

Sugen på ny inspiration till nästa adventsfika? Sofia “PT-Fia” Ståhl har samlat sina fem favoritrecept från bloggvärlden.

 

Nu när tredje adventssöndagen närmar sig är det roligt att testa något nytt i fikasvängen. Jag har scannat av några av de mest inspirerande bloggarna och plockat ut ett gäng spännande recept som känns extra passande nu inför julen. Först ut är de godaste kakorna jag vet: En version av min mammas bästa hasselnötskakor!

Världens godaste hasselnötskakor

Världens godaste hasselnötskakor

Ca 30 kakor

250 g hasselnötter

2 ägg

2 dl kokossocker

2 msk kokosolja

1/2 krm salt

ca 30 hasselnötter till garnering

50 g choklad, 85%

 

Sätt ugnen på 200 grader. Mal nötterna till ett fint mjöl i en nötkvarn eller i stark mixer. Rör sedan ihop äggen med sockret innan du rör ner smält kokosolja, salt och nötmjöl.

 

Forma till valnötsstora runda bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Blöt tummen och tryck till varje boll lite lätt. Tryck ner en hasselnöt i varje kaka. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna och doppa botten i smält choklad. Ställ kallt tills chokladen stelnat. Förvara i frysen och ta fram cirka 5 minuter före servering.

Foto: ptfia.metromode.se

Nästa bild
Veganska lussebullar

Veganska lussebullar

Degen räcker till 50 bullar.

Du behöver:

5 dl växtgrädde (vi tog almondmilk creamer – vilket är typ mandelgrädde, men Oatly imat skulle funka megabra)
300 g silkestofu (dvs mjuk)
2 g saffran
1 krm salt
1,5 dl socker*
50 g färsk jäst (eller 12 g torr jäst)
16 dl vetemjöl
150 g mjölkfritt margarin/veganskt smör (här heter det shortening)
mandelmassa
apelsinzest från en halv apelsin (vi gjorde hälften av bullarna med apelsin och hälften utan)

Gör såhär:

1. Smula jästen i en stor bunke.

2. Smält smöret och tillsätt mjölken och tofun i kastrullen. Vispa tills smeten är slät och fingervarm.

3. Häll smörblandningen över jästen. Blanda så att jästen löser upp sig.

4. Tillsätt socker, saffran och salt.

5. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop degen tills den släpper från bunken. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men inte för mycket för då blir degen torr.

6. Låt jäsa under en handduk i 40 minuter (ha mjöl i botten av bunken så att degen inte fastnar i kanterna).

7. Sätt ungen på 225 °C.

8. Mjöla din arbetsbänk och knåda degen litegrann tills den blir smidig. Var alltid noga med att inte använda mer mjöl än nödvändigt!

9. Kavlade ut degen och hyvla mandelmassa och apelsinzest ovanpå. Gör snurrade bullar eller gör vanliga lussekatter.

10. Låt bullarna jäsa i 15 minuter under en handduk.

11. Pensla dem med växtmjölk.

12. Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i 7 minuter eller tills de fått fin färg på toppen.

 

Recept: Flora Wiström

Foto: flora.metromode.se

Nästa bild
Superenkla nutella-knyten

Superenkla nutella-knyten

Recept: Elsa Billgren

För 12 knyten behöver du:

1 stor banan

2 plattor smördeg

nutella

 

Börja med att kavla ut plattorna något, ha mjöl på skärbrädan för att de inte skall fastna helt.

Skär dem i 6 st trianglar var och klicka ut nutella. (Snåla inte)

 

Tryck ner en bit banan på varje bit.

 

Rulla eller vik ihop. Det gör ingenting om nutellan och bananen sticker fram lite.

Grädda i ugnen i 7-10 min, eller tills de är fluffiga, krispiga och härligt gyllenbruna och bananen mjuk. (Tänk pain au chocolat)

 

Foto: Elsa Billgren

Nästa bild
Saffransgranola

Saffransgranola

Recept: 

Saffransgranola

5 1/2 dl Havregryn
2 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
1 dl Pumpakärnor
1 krm Havssalt
1 krm Äkta Vaniljpulver
0,5 g Saffran
1 1/4 dl Vatten
2 msk Kokosolja
1-2 msk Agavesirap (eller honung eller annan valfri sötning)

1 dl Russin

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält under tiden kokosoljan tillsammans med vattnet i en kastrull på låg värme. Blanda sedan ned det varma vatten och den smälta kokosoljan tillsammans med agavesirap i bunken med torra ingredienser. Lägg sedan ett bakplåtspapper i en långpanna och häll över granolablandningen. Sätt in i ugnen och öppna sedan ugnsluckan ungefär var femte minut för att röra i granolan. Efter ca 20 minuter så är granolan klar! Låt svalna och blanda sedan i russinen. Ät granolan tillsammans med förslagsvis naturell yoghurt, havreyoghurt eller havremjölk och bär. Jag gjorde en blåbärssmoothie som jag sedan toppade med granola.

Foto: Evelinas Ekologiska

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!