Hälsa

Raw Chef Viktor: “Viktigt att inte bli extrem med sin kost”

Rawchef
Det började med ett Instagram-konto för att inspirera människor till en mer vegansk kost med fantasifulla upplägg. Idag driver Viktor Ingemarsson sitt eget kreativa bolag och föreläser om entreprenörskap och hälsa samt berättar om sig egen resa och hur man håller fokus och behåller hälsan genom tuffa perioder.

Metro Mode Hälsa träffade Viktor Ingemarsson, Raw Food Chef, för att ta reda på mer om hans syn på en sund och varierad kosthållning.
 
Berätta om konceptet Raw chef Viktor?
– Det finns så mycket att berätta om alla som har följt mig genom åren och stöttat mig. Från början var det ett Intagram konto där jag ville inspirera människor till en mer vegansk kost med fantasifulla upplägg. Det var bilder från mitt prisbelönta kök som jag skapade på Sankt Jörgen Park för några år sedan. Numera är det mer än ett inspirationskonto på Instagram. Idag driver jag mitt kreativa bolag Viktor Ingemarsson Ab. Jag föreläser om entreprenörskap, hälsa och berättar även om min egen resa. Även hur man håller fokus och behåller hälsan genom tuffa perioder. Under det senaste året har jag skapat en rad olika samarbeten och hjälper företag som vill nå ut med bra kost och ekologiska råvaror. Jag är så otroligt stolt över mina medarbetare som har trott på min vision och följt med på tåget från start. Jag skulle aldrig kunnat hamna där jag är idag utan mina underbara medarbetare på Rawchefviktor.
 
Du har även släppt en bok, Raw & Delicious, berätta om den?
– Ja det var ett av mina första stora projekt som jag gjorde förra året och fick mig ut i världen som Raw food entreprenör och kock. Den finns även som app. Jag ville skapa en kokbok som alla kunde använda och bära med sig vart den än var. Man kan själv välja hur många man vill laga mat till, få inköpslistor mailade till sig. Projektet krävdes ett enormt arbete och engagemang, men resultatet blev helt fantastiskt och slog igenom stort i både Sverige och utomlands.

– Just nu så håller jag faktiskt på att färdig ställa min kommande tryckta bok En grön kärleksaffär som kommer ut i handeln nästa år med förlaget Nygren och Nygren. Den har jag gjort tillsammans med Anjelika Wolk som är professor på Sahlgrenska inom kost och hälsa. Ett jätteroligt projekt med massor av inspiration och näringsfakta, men också med mina 52 favorit recept. Kan inte bärga mig tills när jag håller första kopian av boken i min hand.
 
Vad innebär det att ”äta bra”?
– För mig är det att äta en stor andel plantbased kost samt vegansk. Börja dagen med en grön drink, äta ekologiskt samt undvika gluten och socker. Men det är också viktigt att inte bli extrem. Ibland finns det inte tillgång till den kosten du föredrar och då är det bättre att äta än att inte äta alls.
Jag tror ändå att lagom är bäst och att man har en positiv inställning till sin kost. Att vara extrem är nästan aldrig något positivt utan att vara medveten är en bra bit på vägen. Göra de val som passar dig bäst, för det är oftast det bästa. Alla kroppar är olika och för vissa passar inte en 100% raw food kost och vissa personer behöver äta mer tillagat för deras magars skull. Så att gå “all in” i en diet är något som inte passar alla.
 
Vad är egentligen raw food?
– Raw food är vegansk gluten fri mat där man inte använder halvfabrikat. Man håller nere temperaturen till 42 grader. Man skapar texturer med hjälp av blender, matberedare, tork-ugnar, blöt läggningar samt fermentering. Råvarorna man använder består såklart av stora mängder grönsaker, nötter, fröer, super foods, alger, kallpressade oljor med mera. En stor del av raw food är att man blötlägger/groddar fröer och nötter så att det blir lättare för kroppen att ta hand om dem. Dessutom smakar de så mycket bättre också när de har varit blötlagda eller blivit med groddar. Raw food är också till största del basisk kost och det är just det som är en del av de stora hälsofördelarna, förutom de levande enzymerna och vitaminerna som finns i större andel än vanlig kost. Trots alla dessa fördelar så är det ju den största att det smakar fantastiskt gott och fräscht. Det var en av mina största anledningar till varför jag föll för Raw food-konceptet.
 
Vilket är ditt bästa recept?
– Oj det är en mycket svår fråga. Jag kan nog inte svara med ett specifikt recept utan får välja några exempel. Jag är väldigt förtjust i asiatiska smaker så recepten jag skapar baserat på dessa är de som dominerar. Några exempel är limeblad kimchi, koriander smoothies, nudelsallader, men också en del emulsioner som jag har uppfunnit med mango, avokado, sharonfrukt.
 
Vad tycker du om dagens kosttrender?
– Jag finner de intressanta men har lite svårt för kosttrender som uppmanar till extrem förändring. Jag föredrar istället kosttrender som inspirerar till en bredare och nyttigare kost. Där du boostar dig på det sättet som din kropp klarar av och kan ta hand om. Alla mår inte bra av att hoppa rakt in i en ny diet. Vissa älskar det och det är roligt att det finns så många kreativa drivna själar som vill inspirera till ett hälsosammare liv genom deras råd och vision. Jag tror det kan vara bra att man plockar in lite inspiration här och var för bredda sitt intag av näring. Många trender hjälper också oss till att hitta lösningar på glutenfri, laktosfri och sockerfri mat. Det är bra just för att detta också är en av de större problemen som finns i matkunskaperna idag, att de flesta vet att dessa råvaror inte är bra för en, men de vet inte vad de kan göra istället.
 

Vad är ditt tips för en sund kosthållning?
– Ät något grönt varje dag på något sätt. I en smoothie, i en sallad eller i en mellis. När du går i butiken och handlar varor för veckan så utgå från grönsakerna och funderar på vad du ska ha till de grönsakerna. Inte tvärt om som många gör. Prioritera ekologiskt i den ekonomiska möjlighet du kan. Ifall du äter animaliskt så kanske du inte behöver göra detta varje dag utan välj dina dagar. På så vis kan du äta animaliskt som är ekologiskt istället för ha det som en standard rutin. Den veganska kosten är något du generellt mår bäst av och jag tror att ifall man ändrar sina värderingar och vanor runt mat kommer man må mycket bättre både själsligt och inombords. 

Vad ska du äta idag?
– En smarrig avocado och quinoasallad med kimchi samt en smoothie av mango och koriander. 
 
Läs även:
Mitt Hälsoliv med Kalle Zackari Wahlström: “Många av de där som har rutor på magen har ett jävligt konstigt förhållande till mat”
Längdstjärnan Anna Haag: ”Jag undviker förbud – det ger mig stresspåslag”
TV4:s träningsexpert Lovisa Sandström: ”Många tror att de är hälsosamma för att de tränar flera gånger i veckan och äter nyttigt”

 
 
Av: Kavita Sonia Singh

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!