Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Recept: Blomkålspizzabotten och tips på fräscha pizzatoppings!

Pizzabotten på blomkål, ägg och ost är ett nyttigt, mättande och gott alternativ till den vetemjölsbaserade pizzadegen. Vi gillar att toppa vår pizza med klassisk tomatsås – men varför inte krydda till det hela med nya favoriter som sötpotatispuré och avokadoskivor? Ja tack!

Foto: Foodjunkie/Candice Kumai

Vill du ha ett nyttigare variant på pizzadeg är blomkålpizza ett perfekt alternativ. Nedan hittar du receptet på en supergod pizzabotten med blomkål samt tre varianter på toppings.  Du kan självklart ganera din blomkålspizza med precis vad du vill och gillar!

Pizzabotten på blomkål

Pizzabotten på blomkål

Du behöver: 

1 mediumstort blomkålshuvud
1 dl riven ost (till exempel hälften mozzarella/hälften parmesan)
1 ägg
1-2 vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Dela upp blomkålen i mindre buketter.
2. Kör buketterna tillsammans med vitlöksklyftorna i matberedaren/mixern tills du får en degliknande konsistens.
3. Häll ner den rivna osten och ägget och mixa igen.
4. Platta ut den färdiga degen på en pizzasten eller på en plåt med bakplåtspapper.
5. Förgrädda pizzabotten på 225 grader i ca 10 minuter tills den blir gyllenbrun.

Här nedan hittar du 3 tips på de godaste smakkombinationerna!

Foto: Pexels

Nästa bild
Blomkålspizza med pesto, ricotta och rädisor

Blomkålspizza med pesto, ricotta och rädisor

Du behöver: 

1 näve rucola
Några myntastjälkar
Ricottaost
Skivade rädisor
1 näve hackade mandlar
1 dl ångade ärter
Chiliflakes
Havssalt

Grön pesto
7 dl gröna blad (tex rucola, spenat eller basilika)
1 näve valnötter
3 msk olivolja
1 msk näringsjäst
Citronjuice
Havssalt

Gör så här:
1. Mixa alla pestoingredienser till en krämig konsistens. Smaka av med salt och citronjuice.

2. Fördela pesto över pizzabotten. Toppa med rucola, mynta, skivade rädisor, hackade mandlar, ricotta och ärter. Ringla över olivolja, chiliflakes och en nypa havssalt.

Foto: Instagram @8thandlake

Nästa bild
Blomkålspizza med tomatsås

Blomkålspizza med tomatsås

Du behöver: 

Tomatsås
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hela tomater
Oregano, timjan och lagerblad efter smak
Salt och peppar

Till servering
Riven smakrik ost
Fetaost
Brysselkål
Oliver
Olivolja
Havssalt

Gör så här: 

1. Börja med tomatsåsen: Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs hacket mjukt och glansigt i olja. Tillsätt tomater och kryddor. Låt puttra några minuter. Kör såsen i mixer och smaka av med salt och peppar.

2. Fördela tomatsåsen och sen är det bara att toppa med vad du själv önskar, till exempel riven ost, smulad fetaost, brysselkål, oliver och lite olivolja plus salt är ett hett tips! Grädda i ugnen i ytterligare 15 minuter på 175 grader.

 

Foto: Foodjunkie.metromode.se

Nästa bild
Blomkålspizza med sötpotatismos och avokado

Blomkålspizza med sötpotatismos och avokado

Du behöver: 

2 medelstora sötpotatisar, skurna i 5-centimeterskuber
2 msk kokosolja
1⁄2 tsk havssalt 
5 dl ruccola
1 mogen avokado, tunt skivad
2 tsk balsamvinäger
2 msk riven parmesan, pecorino eller vegansk ost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötpotatisen på en ugnsplåt, häll över kokosoljan och havssaltet. Rosa i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna.

2. Mixa sötpotatisen till en puré. Fördela purén med en sked över pizzabotten. Värm upp pizzan snabbt i ugnen.

3. Toppa den varma pizzan med ruccola, ost och avokadoskivor. Ringla över balsamvinäger och havssalt.

Foto & Recept: Candice Kumai

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!