Hälsa

Sötpotatispommes i ugn – krispiga, mjuka och helt gudomliga


Det är svårt att i matväg slå riktigt bra sötpotatisstrips. De har liksom den där perfekta balansen mellan sälta och sötma och om du därtill panerar dem blir de oemoståndliga med sitt krispiga yttre och mjuka inuti.

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Här kommer Hanna Göranssons grymma recept på hur du får till frasiga sötpotatisstrips som paneras i polenta och sesamfrön.

Frasiga sötpotatispommes

Frasiga sötpotatispommes

Ingredienser
Till ca 2 portioner
ca 400 g sötpotatis
ca 2-3 msk rumsvarm eller smält kokosolja

Polentapanering
1 1/2 msk maizena
1/2 dl polenta
1 msk sesamfrön
1 tsk himalayasalt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225C.

2. Koka upp vatten i en kastrull som rymmer sötpotatisen. Ha i lite salt i vattnet.

3. Skrubba sötpotatisen och strimla den sedan till strips, försök att göra dom i så lika storlek som möjligt så blir dom jämnt klara i ugnen.

4. När vattnet kokat upp lägger du i den skurna sötpotatisen och låter den koka i 3-4 minuter. Häll sedan av vattnet, gärna genom ett durkslag så att vattnet verkligen får rinna av sötpotatisen.

5. Lägg tillbaka sötpotatisen i kastrullen och ha i kokosoljan, blanda runt. Ha i ca 4 msk av polentapaneringen i kastrullen och rör runt ordentligt så att alla strips får lite av paneringen på sig. Alternativt doppa stripsen några i taget i paneringen, om du har tålamod till det. ♥

6. Lägg upp stripsen på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut dom så att dom ligger med lite mellanrum.

7. Grädda i mitten av ugnen i 20 min, öppna och vänd runt stripsen lite och grädda i ytterligare 20 min. Sätt ugnen på grillfunktionen dom sista 5-7 minutrarna. Håll koll så att dom inte bränns. Låt dom gärna svalna något på plåten innan servering.

Tips!
Paneringen som blir över kan du även använda till både fisk, tofu, eller bönbollar. Du kan också grädda stripsen utan paneringen, med bara olja och salt.

Fri från:
Glutenfri, raffinerat sockerfri, utan ägg, utan nötter.

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!