Hälsa

Rusning till TBE-vaccin – kraftigt ökad efterfrågan inför sommaren

Under 2023 rapporterades nästan 600 fall av TBE i Sverige, tre gånger så många som för tio år sedan. Nu rapporterar Doktor24, som har vaccinationsmottagningar runt om i landet, om att det just nu finns en kraftigt ökad efterfrågan på TBE-vaccin. Förra året blev trycket så högt att det uppstod leveranssvårigheter.

Foto: Shutterstock

Doktor24 har över 70 vaccinationsmottagningar runt om i landet och nu rapporterar de om en ökad efterfrågan efter just TBE-vaccin. Förra året tog vaccinet slut och experter uppmanar nu svenskar att inte vänta för länge med att boka sin vaccinationstid.

Allvarlig sjukdom som går att skydda sig mot

“Förra året blev trycket så högt att det uppstod leveranssvårigheter. Vi har försökt ta höjd för detta i år men trycket är stort nu på våra vaccinationsmottagningar så osvuret är bäst”, säger Lars Lindstedt, medicinsk ansvarig läkare för vaccination på Doktor24.

TBE är en allvarlig sjukdom som kan leda till svåra konsekvenser. Det finns inget botemedel men det finns möjlighet att skydda sig genom vaccin. En ny undersökning visar att hälften av svenskarna har tagit åtminstone en dos av TBE-vaccinet, men bara hälften av dessa har slutfört sin grundvaccination på tre doser och mindre än 40 procent har tagit den nödvändiga påfyllnadsdosen.

“Om man redan har tagit minst två doser behöver man inte börja om, även om det gått tio år sedan den senaste dosen, man kan helt enkelt fortsätta där man slutade”, säger Lars Lindstedt.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!