Hälsa

Så enkelt engagerar du dig i Barnvagnsmarschen 2020 – för att stoppa mödradödlighet

Visste du att en kvinna i världen dör av graviditet eller förlossning – varannan minut? Det kan finnas olika anledningar, och under de senaste 10 åren har RFSU uppmärksammat just detta genom initiativet Barnvagnsmarschen. I år är temat Ingen ska behöva föda ensam – barnmorskor räddar liv – och det är faktiskt enklare än någonsin att engagera dig.

Foto: Unsplash

Vi är alla medvetna om att Covid 19-pandemin och alla dess konsekvenser har haft stora effekter på både våra vardagliga liv och evenemang som inte kan genomföras som vanligt. Varje år sedan 2010 har människor i Sverige samlats under parollen Barnvagnsmarschen, som anordnas av RFSU, för att skapa medvetenhet och förändring kring mödradödligheten i världen. Med eller utan barnvagn har många marscherat tillsammans för allas rätt till vård och säkra graviditeter och förlossningar – något som i år kommer att ske på varsitt håll istället för tillsammans (läs mer om hur det går till nedan).

Men marschen är inte det enda kopplat till mödradödlighet som har påverkats under pandemin 2020: enligt RFSU har Covid 19 lett till stora begränsningar i mödra- och förlossningsvården, bland annat då utegångsförbud och liknande åtgärder kan göra det svårare för gravida kvinnor att ta sig till vårdinrättningar. De har också sett en minskad tillgång till preventivmedel, samt en ökad fattigdom på grund av viruset som gör att färre har råd med den vård de behöver.

Enligt RFSU pekar allt mot att Covid 19-pandemin kommer att leda till en ökad mödradödlighet i världen, inte minst för att beslutsfattare också flyttar medel från mödra- och förlossningsvård till insatser mot viruset. Antagandet baseras bland annat på tidigare pandemier; till exempel nämner man att mödra- och spädbarnsdödligheten ökade så pass mycket under Ebolaepidemin i Västafrika 2014–2016 att dessa dödsfall var fler än de som faktiskt hade dött i Ebola.

Med andra ord är det viktigare än någonsin att uppmärksamma situationen för gravida kvinnor världen över! RFSU:s mål med Barnvagnsmarschen är att ledare världen över, inklusive den svenska regeringen, ska engagera sig både politiskt och ekonomiskt för att minska mödradödligheten.

Här berättar barnmorskan Kristina Castell mer om vad den höga mödradödligheten i världen beror på, och hur den kan minskas:


2020 genomförs alltså Barnvagnsmarschen inte tillsammans utan på varsitt håll, och du kan genomföra din egen marsch när du vill under perioden 22–27 oktober. Det finns även ambassadörer runtom i Sverige där du bland annat kan få mer information om mödradödligheten i världen samt eventuellt en väska eller ett regnskydd till vagnen med budskapet (du hittar din närmaste ambassadör här).

Så här gör du för att vara med i Barnvagnsmarschen 2020:

  1. Surfa in på ​barnvagnsmarschen.se​ och kampanjsidan som lanseras inom kort för att påbörja din egen marsch
  2. Gå marschen var och när du vill mellan 22 och 27 oktober
  3. Nu är du med och visar ditt engagemang – och sätter press på beslutsfattare.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!