Hälsa

Så gör du vegetarisk pulled pork på jackfruit

Du har med största sannolikhet hört talas om pulled pork, men har du hört talas om fooled pork? Förmodligen inte, men rätten är precis som fläskrätten förutom att fläsket är utbytt mot en frukt – och inte vilken frukt som helst utan jackfruit. 

jack-fruit-pulled-jack-fruit-fooled-pork-

Vad är egentligen jackfruit och varför lagar vi mat på den? Jackfruit kommer ursprungligen från Indien och är faktiskt världens största frukt. Den kan bli upp mot 100 cm lång och väga 50 kilo (!?). Den mogna frukten smakar sött och används ofta i desserter medan den omogna frukten är mer neutral i smaken och används ofta i matlagning. Dess trådiga karaktär gör den till ett fantastiskt köttsubstitut i till exempel pulled pork. Frukten är dessutom rik på bland annat kalcium, kalium och magnesium.

Här bjuder vi på vegobloggaren Gustav Johansson (jävligtgott.se) bästa recept på fooled pork.

fooled-pork-jack-fruit-

Jävligt Gotts Fooled Pork, 4-6 portioner

2 burkar omogen Jackfruit i saltlake á 565 g
1 flaska god öl á 33 cl (gärna ale)
1 tsk grillkrydda
1-2 tsk rökt paprikapulver
1 dl vatten
½ tärning grönsaksbuljong
4 dl barbeque sås
Salt och svartpeppar
Olja till stekning

Gör så här:

Börja med att hälla av och skölja bort lagen från jackfruiten. Stek den på medelhög värme i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med kryddorna, salt, peppar och oljan i några minuter så vätskan avdunstar och den får lite färg. Slå därefter över ölen, vattnet och buljongen och koka i cirka 45 minuter under lock på medelvärme.

Sätt på ugnen på 200 grader på grillfunktion. När jackfruiten har kokat klart häller du av buljongen och lägger jackfruiten i en ugnsfast form. Täck den med barbeque-sås och rör om (spara ca 1/3). Grilla i cirka 20 minuter. Ta därefter ut formen och mosa/dra isär jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig och får rätt look. Smaka av med salt och peppar, blanda med mer barbeque-sås och grilla därefter i 5-10 minuter till så den får lite mer färg och konsistens. Klart!

Servera till exempel med frallor, coleslaw, picklad rödlök, sallad, limeklyftor och koriander eller som kött till tacos, eller i en burrito.

Foto:IBL/Gustav Johansson

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!