Hälsa

Så ofta ska du egentligen duscha – enligt forskare

Hör du till de som vanligtvis duschar en gång om dagen? Då kan du faktiskt förvärra hygienen istället för att förbättra den. Experter menar nämligen att de som duschar en gång om dagen (eller mer) inte bara torkar ut huden utan även gör så att det ökar chansen för att dra till sig sjukdomar kopplade till uttorkningen. Låter det läskigt? Det kommer mer! 

Foto: Pexels

Dr. Elaine Larson, som är sjukdomsexpert vid Columbia University School of Nursing, säger:

– Att duscha är främst av estetiska skäl. Folk tror att de duschar för hygieniska skäl eller för att bli renare, men bakteriologiskt, så är det inte fallet.

Dr. C. Brandon Mitchell, biträdande professor i dermatologi vid George Washington University håller med, och menar att vi genom att tvätta huden för ofta kan beröva den från sina eteriska oljor:

– Din kropp är en väloljad maskin. En daglig dusch är inte nödvändig.

Om du duschar för ofta kan din hud torkas ut, särskilt om du inte använder rätt produkter, duschar för länge eller duschar för varmt.

Men hur ofta ska vi då duscha? I en artikel hos The Everygirl berättar Dr. Charlotte Birnbaum att det beror på två saker: din aktivitetsnivå och din hudtyp.

– Om du har torr eller känslig hud så rekommenderar jag att duscha varannan eller var tredje dag. Om du å andra sidan har en fetare oich mer aknebenägen hud så är det viktigt att rengöra den för att undvika utbrott.

Överlag så menar hon att det generellt är tillräckligt att duscha varannan dag för att hålla din hud ren och fri från irritation – men du ska såklart duscha efter träning eller annat som har fått dig att svettas extra mycket, för att undvika hudirritation, smuts eller lukt. Ett tips hon delar med sig av är att till exempel försöka undvika att duscha på morgonen om du vet att du ska träna (och duscha) efter jobbet samma dag.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!