Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Så pratar du med din dotter om första mensen

Vardagsrutinerna har gjort sin återkomst och skolan är i full gång. Men det nya läsåret kommer för många unga tjejer inte endast innebära nya kunskaper utan även nya upplevelser och förändringar. Skolan är en plats där många är med om sin första mens, vilket kan vara både jobbigt och härligt. INTIMINA har därför samlat några tips på hur du som förälder kan förbereda din dotter inför sin första menstruation på bästa sätt.

Foto: Unsplash

Första mensen kan upplevas olika. Det kan uppkomma känslor av skam, förvirring och en uppgivenhet kring att växa upp. Men mensen kan också vara någonting att känna sig stolt och exalterad över. Det kan vara svårt att som förälder veta hur man bäst förbereder sin dotter på att tackla dessa både fysiska och psykiska förändringar hon kan genomgå det kommande läsåret. Därför har intimhälsovarumärket INTIMINA samlat sina bästa tips.

Så kan första mensen bli en positiv upplevelse:

Prata om det i tid

Det är viktigt att förbereda din dotter inför de förändringar som kommer ske framöver. Ju tidigare ni kan ha en öppen och naturlig konversation om mens, desto större chans är det att hon är förberedd, accepterande och förväntansfull inför de förändringar kroppen kommer genomgå. Kom dock ihåg att alla är olika bekväma och att du själv vet bäst hur du pratar med din dotter om ämnen som kan upplevas som känsliga.

Fira första mensen

Period Parties är en trend som växt på senare år, där mensen firas med tårtor och röda ballonger. Alla älskar att bli firade. Därför kan du förbereda din dotter på att det kommer bjudas på en fest hemma när första mensen kommer, förutsatt att hon är bekväm med det. Det gör att det blir större chans att första mensen blir en kul grej.

Skapa ett mens-kit

Ha en mysig shopping-dag där ni tillsammans åker och köper allt som kan behövas för första mensen. Köp en stor fin necessär och fyll med mensskydd, choklad, ansiktsmasker och en värmekudde. Det blir en upplevelse som öppnar upp för konversation på ett roligt sätt och necessären kan bli någonting man längtar efter att få använda. Det kan även vara en bra idé att skapa ett mindre nöd-kit att ha med i skolväskan.

Låt barn vara barn

En del unga längtar efter att få växa upp medan det är ångestfyllt för andra. Åldersnoja är någonting vanligt och accepterat bland vuxna, men få tänker på att unga också kan känna dessa känslor. Det kan därför vara bra att poängtera att man är samma person både innan och efter sin första mens. Trots att mens är ett tydligt tecken på att man växer upp kan livet fortsätta precis som vanligt.

KÖP

Foto: Unsplash

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!