METRO MODE + RFSU

Så släpper du taget om dina nojor i sängen – och får ett bättre sexliv

Många av oss är nog överens om att inställningen till sex, och framförallt kvinnors sexualitet, på flera sätt har blivit friare genom åren. Samtidigt finns det många nojor, funderingar och tankar som fortfarande kan sätta käppar i hjulet när det gäller att kunna njuta av sin sexualitet fullt ut  tillsammans med en partner. Det är något som RFSU vill ändra på med andra delen av sin kampanj Dear Condom

 

“Hur ska jag visa att jag är intresserad?” “Kommer han fortfarande att tycka att jag är sexig när jag klär av mig?” “Hur många har han varit med?” Känns de här tankarna igen? Om du har tänkt liknande saker när du håller på att få ihop det med en ny eller gammal partner så är risken stor att de har stannat vid just tankar. Men även om du inte tror det så påverkar de faktiskt också mötet med den andre.

Negativa tankar kan nämligen störa förmågan att känna upphetsning och koncentrera sig på själva sexet, förklarar RFSU:s  sexualupplysare Pelle Ullholm. Både bland killar och tjejer är det vanligt att tänka mycket på sin egen kropp och oroa sig för hur den uppfattas av den andra, medan den personen med största sannolikhet främst fokuserar på det positiva hos dig. Om man vågar är det därför en bra idé att förstärka just det positiva – att dela med sig genom att berätta eller visa vad man gillar extra mycket hos den andra. Det kan vara svårt i början, men ganska så omgående får man i de allra flesta fallen en positiv respons, berättar Pelle Ullholm.

– Därför kan det vara bra att ta chansen att ge en komplimang när man har sex med någon; att säga de där orden, verbalisera lite och ta upp saker som man gillar med den personen, den kroppen, vad man gillar att den gör.

Förra året släppte RFSU sin omtalade kampanj Dear Condom, där bland annat de kända paren Nicole Falciani och Eric Saade samt Cleo och Fricky öppet och ärligt delade med sig av sin inställning till kondomen (precis som för många andra inte odelat positivt, kan vi hinta om). Nu kommer alltså den andra delen, där RFSU tar ett helt nytt grepp kring just sexualitet och våra tankar kring den.

I filmen får vi följa två karaktärer under en het sommarnatt – från de första stapplande raggningsförsöken och trevande beröring till att de har sex. Så långt inget nytt, men i just den här filmen får vi ta del av båda personernas tankar, nojor, funderingar och önskningar genom en interaktiv funktion där du kan byta fram och tillbaka mellan killens och tjejens perspektiv. Om du till exempel tycker att momentet att klä av sig känns jobbigt för dig, att du funderar över vad den andra personen ska tycka och tänka om dig naken, så blir det i filmen tydligt att den andra personen i många fall har precis samma tankar kring sin egen kropp.

“Kommer han att tycka att jag är en slampa som föreslår kondom?” tänker tjejen, medan killen funderar på vad han borde göra istället för att helt enkelt fråga vad hon vill. Den, och många andra situationer, får vi ta del av i filmen som du kan se här.

Men den här andra Dear Condom-filmen är inte en fiktiv feelgood-produktion med pekpinnar och pepp vars enda syfte är att få dig att må bättre. Nej, alla de tankar som vädras i filmen har faktiskt förankring i verkligheten. Genom intervjuer med unga svenskar har RFSU nämligen kommit fram till att de här är några av de allra vanligaste tankarna kring sex och intimitet, samtidigt som få vågar prata om dem. Enligt Folkhälsomyndigheten tror nästan hälften av alla unga svenskar att de skulle må bättre om de utvecklade sin kommunikativa förmåga när det kommer till sex.

Är du en av dem, samtidigt som det känns som ett stort steg att börja snacka loss i sänghalmen? Lugn – om du vill börja kommunicera mer i sängen behöver det inte innebära massor av ord och dirty talk.

– Många gånger kan det räcka med korta ord som: “Där?” “Så?” “Ska jag vänta?” och liknande. På samma sätt kan du visa med ord eller kroppen vad du själv vill; grundprincipen är att ni skapar ett unikt möte och båda får ut mer njutning om ni vågar börja kommunicera mer med varandra, avslutar Pelle Ullholm.

 

4 enkla steg för att börja kommunicera mer i sängen

1. Använd både ord och beröring.

Fråga med hjälp av korta ord i kombination med beröring. Så? Där? Fortare? Vänta? Lyssna nyfiket på svaret.

2. Våga visa och säga vad du själv vill.

Formulerade önskningar är nästan lika viktiga som gränser.

3. Kommunicera också innan och efter att du är i sängen.

Att säga vad man gillade senast eller prata om saker man kanske vill göra nästa gång kan kännas enklare att göra i en icke sexuellt laddad situation – utanför sängen.

4. Gillar du dirty talk?

Gör det till nåt som är ärligt, närvarande och inkännande.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!