Hälsa

Så slipper du ballongmage på stranden

Visste du att magproblem påverkar semestern för sju av tio svenskar? Det visar Valios Magrapporten som nyligen släpptes. Men det finns saker som kan hjälpa! Nedan delar vi tre tips för dig som vill undvika ballongmage på stranden i sommar!

Foto: Valio

Under sommarledigheten är det vanligt att planera in lata dagar på stranden, men så många som 7 av 10 svenskar upplever att magproblemen påverkar semestern. En av Sveriges mest framstående forskare inom gastroenterologi har tagit fram råd och recepttips för dig som vill fira semester med en mage i balans.

“Att få magproblem och känna sig uppblåst är för många ett återkommande problem. Besvär som kan kännas extra olustiga under semestern. Att ha en strategi för mellanmål, frukost och dagen som helhet kan vara en god idé för att slippa besväras av uppblåsthet i lika stor utsträckning. Det är vanligt att glömma goda vanor under semestern, vilket kan påverka magen”, säger professor Robert Brummer, läkare med bred forskningsbakgrund inom samspelet mellan nutrition, tarmflora, mag-tarmkanal och hjärnan.

Nedan kan du spana in tips för undvika orolig mage i sommar, men också recept på mellanmål som kan hjälpa en bra bit på vägen!

Tre tips för att undvika ballongmage i sommar

1. Gör en tre minuters mag-yoga eller massage, och rör på dig.

Om du känner dig uppblåst: lägg dig på rygg och för benen upp mot magen och andas djupt – så kan magknip och gaser lätta. I annat fall kan du massera försiktigt medsols på magen och runt naveln, i tarmens riktning. Rörelse är alltid bra för magen. Behöver du resa i längre än två timmar – planera in pauser där du gör ett par knäböj eller någon annan rörelse som väcker kroppen och minskar gasbesvär.

2. Släck törsten, men gör det på ett sätt som är smart för magen.
Värme kan lätt leda till uttorkning om du inte dricker tillräckligt, och det i sin tur kan göra dig förstoppad och gasig. Men undvik drycker med sötningsmedel, kolsyrade drycker och att dricka med sugrör. Att dricka för kallt är inte heller bra för dig som lätt får magproblem. Välj ljummet vatten och te som är snälla alternativ för magen.

3. Ät ofta, i lugn och ro, samt mindre måltider och mellanmål.
Magen uppskattar lagom stora måltider, så försök undvika att äta tills du får känslan av ”matkoma”. Nyttiga mellanmål med jämna mellanrum kan hjälpa dig att äta precis så mycket som din mage kan hantera när det är dags för dagens större mål. Att äta under stress kan även det störa matsmältningen, så gör sommarens måltider till en avslappnande stund. Ät långsamt och prata inte samtidigt som du tuggar för att undvika att det smiter ner luft i magen.  

Yoghurtglass med kiwi

Yoghurtglass med kiwi

Svalka dig med en yoghurtglass med smak av Kiwi. Gör enkelt fräscha och laktosfria yoghurtpinnglassar med endast två ingredienser.

Ingredienser: 4 portioner
1 kiwi
4½ dl Valio Världens smaker yoghurt Nya Zeeland

Du behöver också
4 pinnglassformar av plast eller silikon

Gör så här
Skala kiwin och skär den i tunna skivor. Dela skivorna i halvor. Lägg kiwiskivorna längst med kanterna av pinnglassformarna. Häll på yoghurten. Ställ in formarna i frysen över natten.

 

Nästa bild
Kefirsmoothie med citron, fläder och mango

Kefirsmoothie med citron, fläder och mango

Mixa smaksatt kefir, ihop med färsk mango, och njut av en god och sommarfräsch smoothie.

Ingredienser: 1 portioner

2 dl Valio Laktosfri kefir citron & fläder
½ dl Valio Laktosfri mjölkdryck
1 dl mango, färsk eller frusen

Gör så här
Mixa alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer.

 

Nästa bild
Laktosfri och proteinrik overnight oats med kvarg

Laktosfri och proteinrik overnight oats med kvarg

Overnight oats med kvarg är en proteinrik och lite syrligare variant av det klassiska receptet.

Ingredienser: 1 portioner
1 tsk chiafrön
1 dl havregryn
1 dl Valio Laktosfri mjölkdryck
½ dl Valio Laktosfri kvarg vanilj 

Förslag på topping
frukt, färska bär, frön och nötter, agavesirap eller flytande honung, kokosflarn

Gör så här
Vispa samman chiafrön, havregryn, havredryck och kvarg i en skål. Häll upp i ett glas eller i en burk. Låt stå i kylen minst 4 timmar, gärna över natten. Lägg på valfri topping.

 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!