Hälsa

Så vet du att du har feber enligt nya forskningen

Nu kommer ny forskning som visar att uppfattningen om en universell kropptemperatur är en myt. Det innebär med stor sannolikhet också att ribban sänks för vad som kan kallas feber.

Foto: Shutterstock

I 150 år har det varit fastslaget att ett normal kroppstemperatur ligger på 37 grader. Men enligt ny forskning som gjorts under de senaste åren har många en lägre normaltemperatur, något som drar ner genomsnittet till 36,6 grader. Slutsatsen för studien, som gjorts på 126 000 personer mellan 2008 och 2017, är att den temperatur som innebär feber helt enkelt är individuell.

Uppfattningen att människans normaltemperatur ligger på 37 grader kommer från den tyska läkaren Carl Wunderlich som genomförde en studie på området för över 150 år sedan. I studien tog han tempen på 25 000 personer och fastslog därefter att 38 grader med största sannolikhet innebar att personen hade feber.

Så vet du om du har feber

Enligt den nya studien överväger nu forskare om gränsen för feber helt enkelt bör sänkas, och att man betraktar normaltemperatur på ett annat sätt där man istället ser det som ett brett spektrum. Det innebär alltså att du själv bör ha koll på din egen individuella kroppstemperatur för att veta om den är förhöjd och ifall du har feber.

Källa: New York Times

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!