Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Så vet du om du ska söka hjälp för hemorrojder

Har du drabbats av hemorrojder? Då är du inte ensam. Fler än var femte svensk har drabbats under de senaste fem åren. Dessutom har fler än varannan man och var fjärde kvinna som drabbats haft svårt att veta vad de egentligen beror på. Apotek Hjärtat berättar när det är dags att söka vård för besvären.

Foto: Shutterstock

Hemorrojder är en vanlig åkomma som många drabbas av någon gång i livet. Enligt en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar det sig dock att kunskapen om orsakerna till problemen är låga. “Den absolut vanligaste orsaken till hemorrojder är förstoppning. Andra orsaker kan vara kraftig diarré, övervikt eller mycket stillasittande. Om du har återkommande problem med hemorrojder bör du därför se över dina levnadsvanor”, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Besvären kan förebyggas av att äta mer fiberrik kost och dricka mycket vatten. Även fysisk aktivitet kan förebygga besvären. På apoteken finns också salvor och receptfria läkemedel för hemorrojder som lindrar besvären och snabbar på läkningen. Är symtomen ihållande, återkommande eller svåra är det dock viktigt att söka vård.

Då bör du söka vård för hemorrojder

  • Om det blöder mycket/ofta från ändtarmen eller om det blöder för första gången.
  • Om du har mycket ont.
  • Om du har långvarig klåda.
  • Om avföring och slem läcker ut.
  • Om du behandlat hemorrojder i 2-3 veckor utan att det har hjälpt.

Detta är hemorrojder

Uppkomsten av hemorrojder beror ofta på ett ökat tryck på blodkärlen i ändtarmen, vilket leder till att blodkärl börjar bukta ut inne i eller utanför ändtarmen – vilket kallas för hemorrojder. De kan vara smärtsamma i form av klåda och sveda, men de kan även innebära blödningar från ändtarmen.

Att man får hemorrojder beror oftast på en kombination av gener och livsstil. Det är även vanligt att gravida kvinnor drabbas av hemorrojder, då den växande livmodern ökar trycket på de stora blodkärlen och det i sin tur kan bidra till uppkomsten av hemorrojder. Behandling av gravida kvinnors hemorrojder fungerar precis som för icke- gravida; salva och tålamod. Det är också vanligt att hemorrojder uppstår vid förlossning.

Smärtlindrande Salva 5% - Xylocain KÖP

Smärtlindrande Salva 5% - Xylocain

Lokalbedövande salva för smärtlindring

Pris: 57 kronor.

KÖP

Nästa bild
Sittkudde - Plume KÖP

Sittkudde - Plume

Avlastar och minskar tryck!

Pris: 399 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!