Hälsa

Sara Che: “Att leva ett liv baserat på prestationer är inte ett värdigt liv för mig”

När Metro Modes inspirerande bloggare Sara Che fick höra av sin bästa vän att hon behöver vara snäll mot sig själv, fick hon en rejäl tankeställare. På bloggen diskuterar hon något som hon kallar “duktig flicka-syndromet”.

sara-che-metro-modeFoto: Sara Che, Instagram/@sara_che_

 

– Låt oss vara ärliga. Vi lever i en värld som hyllar mål och ambitioner. Ju mer du presterar på en dag, desto duktigare är du. Vi kvinnor ska vara så mycket på en och samma gång, vi ska ha en karriär, en god ekonomi, se ”bra” ut, ha en hälsosam livsstil, ha goda relationer, förhållande, resa iväg på magiska resor och så vidare, skriver Sara Che på bloggen.

Hon diskuterar något som hon kallar “duktig flicka-syndromet”. Det vill säga att vi får beröm när vi gör något bra, precis som när vi var yngre och fick beröm när vi fick bra betyg och gjorde bra ifrån oss hemma. Sara menar att det är farligt när en person kan bygga upp sin identitet på hur bra hen gör ifrån sig istället utifrån vem personen egentligen är.

– Den största anledningen till varför vi, det vill säga samhället, inte mår bra är för att vi har tappat kontakten med oss själva. Vi vet inte hur vi ska älska oss själva. Och istället för att vara i kärlek och agera i kärleken har vi hamnat i ett ändlöst ekorrhjul där prestationer mäts i karriär, bostadsrätter, vilket område du bor i (Stockholm är bajsnödigt like that), vilken märkesväska du köpte senast, eller vilken bil du rullar i, skriver hon.

För några år sedan var Sara själv där – tills hon kom till insikt att hon behöver göra en drastisk åtgärd. Hon insåg att ett liv baserat på prestationer inte var ett värdigt liv för henne. Hur gjorde Sara för att börja leva ett liv där hon blev snällare mot sig själv? På bloggen kan du läsa hela det reflekterande inlägget samt diskutera duktiga flicka-syndromet.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!