Hälsa

Sexism på gymmet – kvinnor delar med sig av sexistiska händelser som inträffat när de tränat

Är du en kvinna som känner obehag inför att träna på gym för att du fått ta del av förminskade kommentarer, tafsningar och sexuella trakasserier? Både Sara Dahlström och Linnéa Claeson har uppmärksammat situationer som uppstått i gymmet – händelser som aldrig mer borde få ske i ett gym (eller någon annanstans!).

sexism-pa-gym

Foto: Instagram/@sdahlstrom, Instagram/@assholesonline 

När Sara Dahlström, chefredaktör på Hälsa och Fitness, uppmanade följarna genom sin Instastory att höra av sig om de stött på sexism på gymmet fylldes hennes inkorg snabbt. Kvinnorna delade med sig av olika situationer som uppstått på gymmet – händelser som fått kvinnorna att byta gym, undvika vissa delar av gymmet eller sluta träna helt, skriver Sara Dahlström i bloggen.

Nedan följer två av 33 berättelser som kvinnorna delade med sig av till Sara.

“Var i princip ensam på gymmet sent på kvällen, bara jag och en man i kanske 40-årsåldern. Han följde mig vart jag än gick för att kunna stå nära och lyfta sina vikter samtidigt som han stirrade på mig och stönade och gjorde andra sexuella ljud medan han log och slickade sig om munnen.”

“En kväll när jag tränade dök det upp två snubbar och ställde sig framför mig när jag squattade. Jag älskar att lyfta tungt, det är min kärlek. De skrattade och jag tog av mig mina hörlurar för att fråga vad de ville. ‘Borde verkligen du lyfta så tungt, är det inte bättre att du ställer dig på löpbandet istället? Vi behöver vikterna nu’ sa han. Jag svarade bara hur många set jag hade kvar och att de kunde ta dem efter mig. ‘Ärligt talat gumman, om du tror att du kan bli av med ditt fett av att lyfta lite vikter så kan jag säga att det kommer du inte’ svarade han.”

Även Linnéa Claesson, som driver Instagramkontot “Assholesonline” (där hon uppmärksammar näthat och sexuella trakasserier), delade med sig av ett inlägg med kommentarer som främmande män sagt till henne på gymmet. Nedan följer fyra av 20 situationer som uppstått på gymmet.

“Du är väldigt stark – för att vara tjej.”

“Han som mitt under ett set bänkpress hoppade in bakom mig för att passa (fast jag inte behövde hjälp) och la sina händer på mina bröst. Jag sa ingenting. Jag var 16 år.”

“Sådär ska du inte köra om du vill gå ner i vikt”
Jag: “Jag tränar inte för att gå ner i vikt”

“Jag tror du skulle bli snyggare om du tränade lite mer slanka muskler. Asså jag säger bara det här för att va snäll!”

Här kan du läsa resterande.

Om du skulle hamna i en sådan här situation på gymmet tycker Sara Dahlström att det bästa du kan göra är att ta kontakt med någon som jobbar där.

– Mitt egentligen enda råd är att prata med personalen. Det är inte meningen att du ska anpassa dig, och de som jobbar där vill med stor sannolikhet att så många som möjligt ska trivas. Förmodligen kommer de bara bli glada över att du säger till och gör dem uppmärksamma på problemet.

Hon tycker också att det är sorgligt att tjejgym behövs eftersom ingen ska behöva känna ett behov att behöva träna på ett gym anpassat för kvinnor. Däremot förstår hon tjejer och kvinnor som väljer att träna där med tanke på hur samhället ser ut idag.

Vi på Metro Mode tycker att det är nog nu och vi tänker inte acceptera det faktum att kvinnor känner obehag inför att träna på gym. Kvinnor ska inte behöva anpassa sig för männen och vi ska kunna få träna hur och var vi vill utan att få våra kroppar kommenterade eller rörda!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!