Hälsa

“Smalast vinner”: Unga hetsas till självsvält på sociala medier

En ny SVT-dokumentär granskar hur sociala medier bidragit till den smalhets som råder i dagens samhälle. “Jag tror inte att vi förstår i vilken omfattning sociala medier påverkar vårt skönhetsideal”, säger dokumentärens skapare Frida Söderlund.

Foto: SVT

Obs! Artikeln kan vara triggande för dig som har eller har haft en ätstörning.

Förra veckan hade SVT:s nya dokumentär Smalast vinner premiär. Dokumentären handlar om skadliga kroppsideal och hur unga tjejer idag exponeras för i dem en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt – men vems fel är det egentligen att dessa farliga ideal fått en så stor genomslagskraft?

“Hetsar människor att bli smalare”

I TV4 Nyhetsmorgon berättar dokumentärens skapare att sociala medier har spelat en nyckelroll i den så kallade smalhetsen:

“Jag tror inte att vi förstår i vilken omfattning sociala medier påverkar vårt skönhetsideal”, säger Frida Söderlund, journalist och producent.

Hon berättar vidare att sociala mediers algoritmer tenderar att utsätta oss för innehåll som vi är sårbara för:

“Det går väldigt fort från att titta på bilder som egentligen bara handlar om viktnedgång eller hälsotips till att dras rakt in i det här som kallas för ‘skinny-tok’, där man verkligen hetsar människor att bli smalare och smalare”, säger hon.

17-åriga Elvira Videgren medverkar i dokumentären. Hon delar bilden av att unga bombarderas med innehåll som skapar press att se ut på ett visst sätt – men påpekar att det inte är så lätt som att sluta använda sociala medier:

“Det är svårt att slita sig”, säger hon. “Jag är uppvuxen med sociala medier och om jag slutar använda dem hänger jag inte riktigt med i allt som händer. Det är ju som ett beroende.”

Även svenska influerare har anklagats för att bidra till främja ett osunt kroppsideal på sociala medier. En av dem är Lovisa Worge, som blev känd som Bianca Ingrossos assistent och idag är en influencer i sin egen rätt med över 200 tusen följare på Instagram.

Worge är aktuell med Prime videos nya realityserie Girls of Sthlm. I SVT:s Morgonstudion får hon och de andra tjejerna i serien –  Alice StenlöfHanna Friberg och Klara Elvgren – frågan hur de tänker kring sina roller i förhållande till de destruktiva skönhetsidealen.

Lovisa ger då följande svar:

“Jag valde ju den positionen, inte angående [att vara] smal men en perfekt yta för att jag inte ville att någon skulle komma mig för nära (…) det blir mycket mer hat ju mer personlig och privat du är.”

“Radar upp floskler”

En som tidigare har pekat ut Worges innehåll på sociala medier som skadliga är Bloggbevaknings Camilla Gervide, som för ett par år sedan jämförde influerarens bilder med innehåll på så kallade pro-ana-sajter (hemsidor där anorexia framställs i ett positivt ljus).

Nu kallar hon Worges svar i Morgonstudion för “floskler”:

“[Hon] radar upp floskler som vi som följer henne vet inte är någonting annat än just det. Enkla sätt att plocka pluspoäng genom att framstå som en mogen, ansvarstagande influencer som visar omsorg om sina unga följare. Och trots att hon inte tycker att hon och de andra tjejerna ‘har makt’, så säger hon att hon kanske måste börja acceptera att de faktiskt har det”, skriver hon i ett blogginlägg.

Lider du av en ätstörning? Hit kan du vända dig

Under 18 år
– Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. På en del bup-mottagningar behöver du remiss från vårdcentralen.
– Du som identifierar dig som tjej och är mellan 10 och 25 år kan också mejla eller chatta med en volontär på Ätstörningszonen.

Över 18 år
– Boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar. Du som är upp till 20-25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen varierar mellan olika ungdomsmottagningar.
– Du kan kontakta Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, om du har frågor om anorexi, bulimi eller andra ätstörningar.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!