Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Så somnar du snabbare – Sömnforskarens fyra tips

Sömnforskaren Christian Benedict är aktuell med boken “Sov dig till ett bättre liv – vad andning, sex, melatonin, tyngdtäcke, fullmåne och kiwi kan göra för din sömn”, och när han gästade Nyhetsmorgon häromdagen delade han med sig av sina absolut bästa tips för dig som vill somna enklare och snabbare.

Foto: Unsplash

Det finns några oväntade saker som kan få John Blund att slå till betydligt snabbare. Enligt sömnforskaren Christian Benedict kan några enkla knep hjälpa en bra bit på vägen. När han gästar Nyhetsmorgon berättar han för programledaren Jenny Strömstedt att sängens placering kan spela roll för hur lätt det är för dig att somna, men också att både skratt och orgasmer kan skynda på insomnandet. Det kanske mest överraskande tipset hittar man dock i kiwi, som innehåller ämnen som kan hjälpa till med sömnen. Enligt en studie kan två kiwifrukter innan sänggåendet ge positiva effekter på både insomning och sömnkvalitet.

Varannan upplever problem med sömnen

Det finns många råd och vedertagna tips kring sömnen och hur man botar sömnbrist. Bland svenskar mellan 45 och 64 år uppger nästan varannan att de har problem med sömnen enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. “Det är mycket som påverkar oss och det är svårt att koppla av och hitta lugn och ro att sova. Och det är definitivt en ganska stor utmaning just nu att vi påverkas på olika sätt av det som händer i omvärlden”, säger Christian Benedict.

Kartlägg din sömn under två månader

Enligt sömnforskaren bör vi först kartlägga vår sömn för att få en uppfattning om hur vårt sömnmönster ser ut, gärna över en längre period. Genom att använda olika sömnspåringsappar eller kartlägga sömnen med hjälp av emojis kan du enklare förstå din egen sömn. Efter en månad eller två kan du sammanställa resultatet för att få ett helikopterperspektiv. Om du vaknar upp under natten och har svårt att somna om, eller ligger kvar länge utan att somna kan det vara en bra idé att lämna sovrummet en stund och ägna dig åt en aktivitet som inte överstimulerar hjärnan, exempelvis en podcast, lyssna på musik eller läsa någonting.

Fyra tips för att somna snabbare

Se över sängens placering

Skratta dig till sömns

Få orgasm

Ät kiwi

Sov dig till ett bättre liv : vad andning, sex, melatonin, tyngdtäcke, fullmåne och kiwi kan göra för din sömn - Christian Benedict KÖP

Sov dig till ett bättre liv : vad andning, sex, melatonin, tyngdtäcke, fullmåne och kiwi kan göra för din sömn - Christian Benedict

Pris: 259 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!