Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Somrig pavlova med aquafaba (kikärtsspad), jordgubbar och pistagenötter

Kikärtsspad, eller aquafaba som det även kallas, är ett veganskt alternativ till ägg. Den numera trendiga ingrediensen började dyka upp i olika marängrecept men det finns fler användningsområden än så. Du kan byta till kikärtsspad i de flesta recept som kräver ägg, som tårtor, macarons, pannkakor, majonnäs och glass.
 
aquafaba pavlova
Vegetariska matbloggen Grönt Varje Dags underbara pavlova är den perfekta avslutningen till sommarens fester. Bjud dina dop-, student- eller midsommargäster på den här fräscha tårtan som du toppar med jordgubbar, pistagenötter och mörk choklad. Och ett extra plus är att du kan göra den helt vegansk, med hjälp av bland annat kikärtsspad!
 
Somrig pavlova med aquafaba
0,75 dl aquafaba/kikärtsspad, kylskåpskallt
1,25 dl florsocker
1/2 msk arrowrot
1 tsk pressad citron

Topping
Sojagrädde (eller annan valfri grädde)
Citronskal
Pistagenötter
Jordgubbar
1 msk kakaosmör
1 tsk kokosolja
Rå kakao
Eventuellt några droppar stevia som extra sötning
 
Gör så här
1. Vispa spadet med citron till ett vitt tjockt skum. Tillsätt arrowrot och vispa tills det är toppigt.

2. Tillsätt sockret lite i taget tills smeten har blivit blank och fast! Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att smeten rinner ur.

3. Rita en rundel (ca 16-18 cm) på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt. Häll ut smeten inom rundeln och gör kanterna högre än mitten.

4. Grädda i 1,5 – 2 timmar på 130 grader, stäng av ugnen. Låt marängen ligga kvar i ugnen och svalna helt i ett par timmar.

5. Vispa grädde och blanda ner citronskal. Hacka pistagenötter eller andra valfria nötter och skär jordgubbar i skivor. Smält kakaosmör, kokosolja och blanda med lite rå kakao. Tillsätt några droppar Stevia för att balansera smaken. Montera tårtan med grädden, jordgubbarna, nötterna och ringla över chokladen.

Botten blir styv, fast och lite seg. En marängtårta/pavlova bör inte göras klar flera timmar innan servering, deb blir bäst om den monteras nära serveringstillfället.
 
Recept och foto: Gröntvarjedag.se

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!