Hälsa

Sophia Anderbergs 5 bästa tips mot matångest: “Sluta sätta upp förbud!”

“Det är inget liv om man mår som jag gjorde och får sån extrem ångest när det kommer till allt som har med mat och utanför ramarna att göra” – så skriver Metro Modes bloggare Sophia Anderberg i ett blogginlägg. I inlägget berättar hon hur hon förhåller sig till mat idag, men hur hon tidigare i livet haft ett mycket mer komplicerat förhållande till mat och sitt kontrollbehov.

Foto: fiiaan.metromode.se

Idag är Sophia fri från den extrema kosthållning hon en gång följde, men tidigare i hennes liv var det kontrollbehovet som styrde och förbjöd henne från att faktiskt leva sitt liv.

“Jag var duktig på att hålla mig till reglerna, matlådor och nyttigt och hälsosamt på veckorna och godis och liknande en av helgdagarna.”

Men sen fick Sophia nog. Hon var trött på den ångest som maten gav henne och bestämde sig för att hennes vilja att faktiskt leva sitt liv på riktigt, var starkare.

“I samband med detta var min vilja så stark till att må bra att min styrka till detta fick mig att glömma all rädsla. Genom ätstörningsmottagningen fick jag hjälp att inte vara rädd för mat och förstå att mat är inte farligt.”

Idag har hon hittat en balans som hon beskriver var svår att hitta, men som innebär att hon kan äta allt men kanske inte alltid. Hon tänker inte lika mycket kring mat längre, utan har lärt känna sin kropp så pass väl att hon vet när den behöver vad och vilken mat som hennes kropp mår bäst av.

Sophia vill få fler att hitta den där balansen, och rundar av blogginlägget med att skriva “För kom ihåg det fina du, allt är ju okej att äta och inget är hälsosamt om du mår dåligt av det, varken fysiskt eller psykiskt”.

Nedan finner du Sophias bästa tips på hur även du kan hitta den där balansen och få en sundare tankesätt kring mat.

Radera alla kaloriappar!

De här apparna kommer INTE hjälpa dig att få ett sundare förhållningssätt till mat – tvärtom. Radera samtliga sådana appar och sluta räkna antal kalorier du stoppar i dig.

Förbjud förbud!

Sluta sätta upp förbud på vad du får och inte får äta. Det är större chans att du suktar efter något om du förbjudit dig själv att äta det. Så släpp alla förbud och tillåt dig själv att äta allt oavsett dag i veckan.

Släng både kroppsvåg och matvåg!

Ja, denna punkten säger sig självt. Slut väg din mat och sluta väg dig själv. Du mår inte bättre av att ständigt fokusera på din kropp som i siffror och du behöver inte veta EXAKT hur mycket köttfärs du har i dagens middag.

Våga släppa på kontrollen!

Har du vägt din mat och räknat kalorier har det förmodligen med ett stort kontrollbehov att göra. Försök att släppa kontrollen lite och framförallt måste du vilja släppa det. Börja successivt att släppa på tyglarna och VÅGA gå utanför din comfortzon – det kommer bli din räddning.

Föreställ dig exakt hur du vill leva dit liv!

Hur vill du leva ditt liv? Vill du leva ditt liv med tvång och förbud? Förmodligen inte. Föreställ dig hur du vill leva och hur du vill må i ditt förhållande till din kropp och till mat. Skriv ner dina visioner och påminn dig om vad du skrivit, varje dag. Typ såhär ”Jag vill kunna äta det jag känner för när jag känner för det utan att få ångest över det. Jag vill kunna njuta av en semesterresa utan att ständigt behöva fokusera på vad jag ska äta, hur jag ska äta det och vid vilken tidpunkt. Jag vill leva ett liv som inte styrs av mat, utan jag vill kunna njuta av mitt liv fullt ut.”

 

Du hittar hennes blogginlägg här!

Källa: fiiaan.metromode.se

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!