Hälsa

Stor guide: Sveriges 8 bästa (och helt magiska!) vandringsleder

“Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen…” En gammal textrad vi gärna skriver under på. Att vandra är inte bara ett härligt sätt att ta vara på den svenska sommaren och hösten, det är utmärkt avkoppling från en stressig vardag. Här guidar vi dig till Sveriges bästa vandringsleder.

Foto: Unsplash

På Svenska Turistföreningens (STF) hemsida hittar du allt du behöver veta om din fjällvandring. Info om avstånd, beskrivning av turerna, tiden de tar att vandra och vilka kartor som gäller – plus fakta om STF:s fjällstugor och fjällstationer.

Kolla in bildspelet här nedanför där vi har valt ut åtta vandringsleder runt om i Sverige som du inte vill missa. Sverige kryllar av guldkorn att utforska till fots! Tänk också på att planera din packning i god tid innan avfärd – här hittar du en komplett packlista.

Här hittar du flera fantastiska resetips i Sverige!

Vandring längs Kungsleden

Vandring längs Kungsleden

Den drygt 400 kilometer långa Kungsleden är en av världens mest kända och populära vandringsleder. Leden sträcker sig mellan Abisko och Hemavan i Lapplands fjällterräng. För dig som tänkt vara ute runt en vecka, tipsar vi gärna om sträckan från Nikkaluokta till Vakkotavare (72 kilometer) där du redan under första dagsetappen (av totalt fem) når fram till Kebnekaises fjällstation.

Läs mer: STF Kungsleden >>

Foto: Svenska Turistföreningen

Nästa bild
Vandring till Kebnekaise

Vandring till Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och vandringen på 24 kilometer från fjällstationen upp till sydtoppen är både spektakulär och otroligt vacker. Kebnekaise fjällstation ligger i väglöst land, 19 kilometer från Nikkaluokta som är närmaste samhälle. Det finns flera leder up till toppen, och det tar cirka 10-12 timmar att bestiga sydtoppen (som är cirka 1 meter högre än nordtoppen). Den västra leden är vanligast och enklast.

Du behöver inte vara en erfaren vandrare för att bestiga Sveriges högsta berg, men det är viktigt att ha respekt för snabba väderomslag. Läs på ordentligt innan ni ger er iväg!

Läs mer: STF Kebnekaise Fjällstation >>

Nästa bild
Vandring i Jämtlandstriangeln

Vandring i Jämtlandstriangeln

En tre-dagars-tur mellan fjällstugorna i Storulvån, Sylarna och Blåhammaren – tillbaka till Storulvån. Den 46 kilometer långa vandringen lockar både rutinerade vandrare och nybörjare. Jämtlandsfjällen är en storfavorit både under sommaren och hösten!

Läs mer: STF Jämtlandstriangeln >>

Foto: Svenska Turistföreningen

Nästa bild
Vandring i Fulufjället

Vandring i Fulufjället

I Fulufjällets nationalpark i nordvästra Dalarna (intill gränsen mot Trysils kommun i Norge) finns många vandringsleder. Det väl utbyggda ledsystemet har över 140 kilometer markerade leder och femton stugor för dig som vill övernatta eller bara ta en paus.

Läs mer: Sverigesnationalparker.se

Foto: Sverigesnationalparker.se

Nästa bild
Vandring längs Höga kustenleden

Vandring längs Höga kustenleden

Höga kusten-leden går mellan Hornöberget i Kramfors, nästan 130 kilometer till Örnsköldsvik i Ångermanland. Höga kusten finns med på Unescos världsarvslista, och den populära vandringsleden bjuder på såväl utsiktsberg och djup urskog som vidsträckta jordbrukslandskap.

Läs mer: Högakustenleden >>

Foto: Hogakustleden.com

Nästa bild
Vandring i Grövelsjön

Vandring i Grövelsjön

Grövelsjön i Dalarna vid norska gränsen är ett riktigt paradis både på sommaren och vintern. Här finns många olika vandringsleder, där en av de mest populära dagsturerna går från Grövelsjöns fjällstation till Båthusberget i Norge. En vandring på 9 kilometer där den avslutande utsikten från berget är värd hela mödan.

Läs mer: STF Grövelsjön >>

Foto: Svenska Turistföreningen

Nästa bild
Vandring längs Sörmlandsleden

Vandring längs Sörmlandsleden

Den 100 mil (!) långa Sörmlandsledens bjuder på lika många etapper, med allt från riktigt krävande vandring till terräng som lämpar sig för söndagspromenaden. Startpunkten är i Björkhagen i Stockholm och leden passerar bland annat Nynäshamn, Nyköping och Katrineholm. Söker du en vacker vildmarkstur så kolla in sträckan från Läggesta till Södertälje (70 kilometer totalt, du kan också välja delar av den). Här kan du sova under ett av skärmskydden längs vägen, eller i eget tält.

Läs mer: Sörmlandsleden >>

Foto: Sörmlandsleden

Nästa bild
Vandring längs Padjelantaleden

Vandring längs Padjelantaleden

Padjelanta nationalpark ligger i Jokkmokks kommun och är en del i världsarvsområdet Laponia. Den 160 kilometer långa vandringsleden går mellan Kvikkjokk och Ritsem. Naturen är magnifik! Perfekt för nybörjaren som vill ut i vildmarken.

Läs mer:  Padjelanta >>

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!