Hälsa

Stor okunskap om klimakteriet – var tredje kvinna vet inte vad det innebär

Klimakteriet är ett område som präglas av okunskap och i många fall också oro. En ny undersökning visar att var tredje kvinna inte har kunskap om vad klimakteriet innebär för kroppen och välmåendet.

Även om klimakteriet är en naturlig del av kvinnors åldrande är det många som saknar kunskap om var det faktiskt innebär för kroppen och välmåendet. Hur klimakteriet upplevs, när det inträffar och hur länge det varar är dock individuellt. Vissa märker knappt av det medan andra får stora besvär.

Finns ett kunskapsglapp

Den nya Sifo-undersökningen är gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat och den visar att de som upplever oro inför klimakteriet oroar sig för besvär som de flesta kvinnor senare inte upplever. Nedstämdhet och depression, humörsvängningar och viktökning är några av de symtom som kvinnor oroar sig mest för. Det symtom som flest uppger att de upplevt är dock vallningar och svettningar, men också torra slemhinnor. “Undersökningen visar tydligt att det finns ett kunskapsglapp bland kvinnor kring vad klimakteriet faktiskt innebär, något som kan skapa onödig oro. På våra apotek finns kunnig personal som kan ge rådgivning – både i form av kunskap om vad åldrandet innebär och förslag på behandling för att lindra symtom knutna till klimakteriet”, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Så minskar du besvären

Hon menar vidare att symtomen man upplever under klimakteriet kan vara påfrestande och påverka humöret. Dock kan regelbunden motion, minskat intag av koffein och tobak samt skonsam intimvård vara lösningar för besvären. Även receptfria läkemedel med östrogen, krämer, vagitorier och hormonfria produkter för effektiv lindring kan hjälpa, enligt Annika Svedberg.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!