Hälsa

Studie: Barn som använder handsprit får färre förkylningar

Enligt en studie från 2018 får barn som använder handsprit färre förkylningar. Studien jämförde effekterna av att tvätta händerna med tvål och vatten eller använda handsprit.

Foto: Pexels

Förkylningssäsongen är i full gång men genom att lära barn god handhygien kan man minska chansen avsevärt för att bli smittad, även om många av virusen är luftburna.

Handsprit minskade risken

Åsikterna brukar dock gå isär när det handlar om rutiner vid handtvättning eller handsprit, vad är mest effektivt? Enligt en ny studie gjord av spanska forskare visar det sig att handspriten är den stora vinnaren när det kommer till just förkylningsvirus.

I studien observerade forskarna en grupp bestående av 911 barn under tre års ålder. Barnen kom från olika förskolor i Almeria i Spanien och följdes under åtta månader. De delades inte i tre grupper, en grupp där barnen fick använda tvål och vatten, en grupp där barnen använde handsprit och en grupp där de fortsatte med sina vanliga handtvättningsvanor. Det visade sig att barnen som anvönde andsprit löpte 21 procent lägre risk att insjukna jämfört med de som använde tvål och vatten. Flest vabbdagar hade de barn som fortsatt med sina vanliga vanor.

Källa: Evening Standard

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!