Hälsa

Studie: Din semester får dig att leva längre

Sparar du in dina semesterdagar eller tycker du om att jobba så pass mycket att du inte vill ta ledigt? Nu visar en ny studie att ledigheten är viktigare än vad vi tror och dessutom kan hjälpa oss att leva längre.

Foto: Unsplash/Pexels

Nu menar forskare att vi inte borde spara in semesterdagar och hoppa över ledigheten. Istället borde vi utnyttja semestern för att kunna leva längre. Studien, publicerad i The Helsinki Businessmen Study, påbörjades 1974 där 1222 manliga personer deltog födda mellan 1919 och 1934. Dessa personer hade en faktor som förhöjde risken för hjärt-kärlsjukdom, exempelvis var de rökare eller hade högt blodtryck. I studien delades deltagarna in i en testgrupp och en kontrollgrupp som båda följdes i fem år. Kontrollgruppen levde som vanligt, utan något kontakt med forskarna medan testgruppen var fjärde månad fick muntliga och nedskrivna rekommendationer. Dessa rekommendationer innebar bland annat att sluta röka eller motionera. Deltagarna som behövde fick även medicin.

När forskarna tittade på resultaten efter fem år såg man att männen i testgruppen hade en minskning i risken för hjärt-kärlsjukdomar med 46 procent jämfört med kontrollgruppen. Efter 15 år såg läget dock annorlunda ut – då hade fler dött i testgruppen än i kontrollgruppen.

Forskarna förlängde studien till år 2004 för att forska vidare och kom bland annat fram till ett starkt samband mellan de män som dog i förtid och de som tog ut mindre än tre veckors semester per år. I kontrollgruppen syntes inget tydlig samband, men deltagarna i testgruppen som tog ut lite semester hade 37 procent större risk att dö mellan 1974 och 2004 än de som tog mer semester.

Så är du en av dem som samlar semesterdagarna på hög? Tänk om! Enligt studien finns det hälsofördelar med att ta ut sina semesterdagar!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!