Hälsa

Studie: Kvinnor upplever 3 gånger mer prestationshets vid träning

Nu visar en Sifo-undersökning att kvinnor upplever betydligt mer presentationshets vid träning – och det är de unga som påverkas mest. 

Foto: Unsplash

Fysisk aktivitet är en viktig del för att vi ska må bra psykiskt – men det får inte gå till överdrift. Nu visar en ny undersökning från Sifo att 38 % av kvinnor i åldrarna 18-29 år upplever prestationshets från sin omgivning kopplat till träning i ganska stor eller mycket stor utsträckning. I studien deltog 1117 respondenter i åldrarna 18-79 år och resultatet visar bland annat att kvinnor påverkas tre gånger mer av kroppsideal jämfört med män.

Studien visar även att det är unga kvinnor som påverkas mest negativt av medias, samhällets och träningsindustrins ideal, men att prestationskraven sänks och upplevs mindre med åldern. 

Nyckeltal från undersökningen:

26 % av unga vuxna mellan åldrarna 18-29 år upplever prestationshets från sin omgivning kopplat till träning och motion.

38 % av kvinnor i åldrarna 18-29 år som tränar anger att de upplever prestationskrav från sin omgivning kopplat till träning i ganska stor eller mycket stor utsträckning.

Varannan ung kvinna (55 %) som tränar regelbundet anger att de påverkas negativt av samhällets, medias och träningsindustrins ideal – i jämförelse med snittet på 22 %.

70 % av unga kvinnor som redan tränar regelbundet, vill träna i större utsträckning, jämfört med snittet på 57 %.

31 % av kvinnorna påverkas av samhällets kroppsideal, i jämförelse med 12 % av männen.

27 % av svenska män som anger att de inte tränar i den uträckning som de vill anger att det beror på grund av att de inte hittat sin träningsform.

20 % av svenska män som tränar tycker mindre om att träna på grund av att de inte känner sig hemma i träningsmiljön.

31 % av män som tränar i åldrarna 30 -49 år anger att de inte tränar i den uträckning som de vill på grund av att de inte hittat sin träningsform.

Källa: Friskis & Svettis

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!