Hälsa

Studie visar: Du som går snabbt lever längre!

Brukar dina vänner be dig att sakta ner när ni går tillsammans? Eller går du alltid snabbt när du ska ta dig från A till B, utan att du ens är sen? Grattis – forskning visar att du kommer att leva längre!

Foto: Unsplash

En studie med 50 000 deltagare visade att de som går i “normal” takt minskar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom med 20 procent. Studien som publicerats i British Journal of Sports Medicine visar också att om du går snabbare än “normal” takt, minskar du risken med 24 procent jämfört med de som går långsamt. Det raska tempot menar forskarna är ett tempo på cirka sju kilometer i timmen. De största hälsofördelarna gäller de som är över 60 år – om de går i ett snabbt tempo minskar de risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom med 53 procent.

I studien jämförde forskarna dödsorsaker i samband med hur snabbt undersökningsdeltagarna brukar gå. De undersökte samband mellan fysisk aktivitet, ålder, kön och BMI hos de som deltog.

Vill du alltså minska risken att dö i förtid och leva längre? Då är det enligt forskarna i studien en bra idé att öka tempot när du går!

– Ett snabbt tempo kan man räkna är när du går och blir lite andfådd och svettig, säger Emmanuel Stamatakis, forskare vid universitetet i Sydney.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!