Hälsa

Studie visar: Ta en paus från sociala medier och må bättre

Har du någon gång tänkt på att du skulle må bättre av en sociala medier-paus? En studie, publicerad i Cyberphysiology, Behaviour and Social Networking, visar att just så är fallet.

Foto: Sara Kurfess/Gian Cescon, Unsplash

Många studier visar att det finns ett samband mellan hög sociala medie-användning och depression, låg självkänsla, isolering och avundsjuka. Nu visar dessutom en studie att människor som inte använde Facebook under en veckas tid fick en bättre mental hälsa – och att känslor av avund avtog.

En studie, publicerad i Cyberphysiology, Behaviour and Social Networkingdelade upp 2000 undersökningsdeltagare i två olika grupper. Den ena gruppen fick använda Facebook som vanligt, medan den andra gruppen skulle ta en paus under en veckas tid. Deltagarna i undersökningen fick innan undersökningen besvara frågor som rörde deras användning, det vill säga om de var aktiva (laddade upp bilder och gjorde statusuppdateringar) eller passiva användare (scrollade i flödet). De blev också tillfrågade hur de upplevde sitt mående och hur nöjda de var med livet.

När en vecka hade gått visade det sig att de som tidigare hade varit aktiva användare på Facebook upplevde sig mer nöjda med livet efter en veckas uppehåll. De som såg sig som passiva användare upplevde inte någon direkt förändring. Och de som tidigare angivit att de upplevde avundsjuka i samband med sitt användande visade sig må bättre utan Facebook.

En av forskarna i studien menar att den som inte känner sig riktigt redo att helt avsluta sin Facebook-användning istället kan börja med att trappa ner.

– Om du är aktiv på Facebook kan du minska ditt användande för att må bättre. Och om du tenderar att känna avund i samband med ditt användande bör du undvika att scrolla bland de sektioner eller de vänner som triggar dessa känslor, menar forskaren Morten Tromholt.

Visserligen pågick undersökningen bara under en veckas tid och undersökningsdeltagarna blev inte kontrollerade under veckan, vilket inte kan utesluta fusk. Men vi tror ändå att det kan ligga något i att ta en paus från sociala medier och att leva i nuet. Skulle du kunna tänka dig att ta en en sociala medier-paus?

Källa: Forbes

Läs också: De som inte visar upp sitt förhållande i sociala medier är lyckligare

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!