Sushi, smörgåstårta och bufféer - här är maten som matförgiftar flest

Publicerad den 20 maj 2025 av Metro Mode

Livsmedelsverket har nyligen publicerat en rapport som analyserar matförgiftningar i Sverige under perioden 2019–2023. Rapporten visar att norovirus, som även orsakar vinterkräksjuka, var den vanligaste orsaken till rapporterade matförgiftningsfall under denna period. Vanliga smittkällor inkluderade grönsaker, sammansatta livsmedel som sushi och smörgåstårta, samt skaldjur, särskilt ostron.  

Foto: Unsplash

Totalt rapporterades 1 621 matförgiftningstillfällen med sammanlagt 10 139 sjukdomsfall. I 45 procent av fallen kunde smittkällan inte fastställas, men bland de identifierade orsakerna var norovirus vanligast med 2 308 sjukdomsfall. Smittspridningen orsakades ofta av att smittade personer hanterat maten, till exempel vid matlagning.  

Rapporten betonar vikten av god hygien vid hantering av livsmedel, särskilt i storhushåll som restauranger och kaféer, där många av matförgiftningarna inträffade. Det är också viktigt att hålla varm mat tillräckligt varm och kall mat tillräckligt kall, särskilt vid bufféer.  

För att minska risken för matförgiftning rekommenderar Livsmedelsverket att man följer goda hygienrutiner vid hantering och tillagning av mat, samt att man är särskilt uppmärksam på livsmedel som är kända för att vara vanliga smittkällor.

Mer från Metro Mode

  1. Många frågetecken kring läkemedel mot fetma

  2. Därför är det (oftast) okej att snooza, enligt experten

  3. Sömnritualer från andra kulturer - vad världen kan lära oss om vila

  4. Därför behöver kvinnor mer sömn än män

  5. Emotionell manipulation i nära relationer – varningstecken att se upp för

  6. 5 frågor som emotionellt intelligenta personer inte ställer

  7. Sömn i parrelationer – varför vissa sover bättre isär