Hälsa

Tio tips till dig som vill fjällvandra i sommar

Inför sommaren och semestern är det många som blir sugna på att ge sig ut i naturen och vandra. Därför blir det allt vanligare att söka sig till den svenska fjällvärlden. För dig som planerar den här typen av semester har vi samlat några tips som kan vara bra att ha!

Foto: Shutterstock

En vandringssommar eller semester står runt hörnet, och det finns mycket att njuta av i den svenska naturen och fjällvärlden. Nedan delar vi tio käcka tips för dig som vill ge dig ut under ledigheten!

  • Välj rätt utrustning

Se till att välja lätta kläder som skyddar mot väta och vind, men som också andas ifall det blir varmt. Klä dig i flera skikt för att kunna anpassa dig efter väderomslag. Packa ryggsäcken smart och inte för tungt.

  • Meddela färdväg och ankomst

Meddela alltid någon om er rutt av säkerhetsskäl. Det är också viktigt att någon känner till när ni beräknar att komma fram då olyckan kan vara framme och mobiler kan laddas ut eller sakna täckning. Det underlättar för ett eventuellt sökarbete.

  • Ta alltid med karta och kompass

Karta och kompass är ett måste. Det är också viktigt att planera sin rutt ordentligt och även att tänka på att terräng i fjällen kan vara utmanande. Planera er tur i rimlig takt med realistiska mål.

  • Rådfråga någon som är mer erfaren

Det finns många fördelar med att fråga en mer erfaren person om tips inför en vandring. Fråga om sådant som kan vara svårt att förutse, broar, vägval och vattenstånd. Lokala fjällsäkerhetskommitéer sitter ofta inne på stora kunskaper.

  • Anpassa er efter väderlek

Håll er uppdaterade på väderprognosen och respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar. Ta ALLTID det säkra före det osäkra.

  • Hitta en bra packlista att följa

På nätet kan du hitta packlistor för olika typer av vandringsturer. Hitta en som passar turen du planerar och följ den till punkt och pricka!

  • Följ markerade leder

Det är alltid klokt att följa någon av de hundratals mil markerade lederna i fjällen för att enklare hitta och för att göra turen mer säker.

  • Ta med er lite mer vatten och mat än ni tror att ni behöver

Packa alltid väskan med mer mat och dryck än ni planerar att förtära. En rutt tar ofta längre tid än man tror och saker kan hända på vägen, det är alltid smart att vara lite extra förberedd.

  • Ta med förstärkningsplagg (vädret kan slå om snabbt!)

Vädret kan skifta överraskande snabbt och det är alltid bra att ha med en extra tjocktröja, vatten- och vindtäta plagg! Glöm inte ullstrumporna!

  • Värna om djur och natur

Lämna absolut inget skräp i naturen, vi har alla ett gemensamt ansvar att värna om djuren och naturen. Ha alltid med en påse för att kunna plocka upp skräp du hittar på vägen.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!