Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Uppgradera din frukostskål med 7 nyttiga och mättande grötrecept

Grötsäsongen är här – och vi kunde inte längta mer efter att mysa ner oss i soffan med raggsockor och en skål med värmande godsaker. Just nu uppdaterar vi frukosten med de här mättande, färgglada och supergoda grötrecepten!

Klassikern havregrynsgröt är alltid in style, både som varm och kall gröt eller i kombination med andra gryn och frön. Här nedanför är sju recept som inte bara smakar gott utan även är en fröjd för ögat.

 

Om du vill göra din grötskål lite mer mättande, testa något av de här tipsen:

 

1. Gör en grötblandning med olika sorters gryn, torkad frukt, hackade nötter och valfria frön.
2. Koka gröten på hälften vatten, hälften valfri mjölk.
3. Rör ner ett ägg i gröten när den nästan har kokat klart.
4. Strössla över granola eller müsli innan servering.
5. Toppa med valfritt nötsmör eller kokosflakes.

Havregrynsgröt med ägg och kokosolja

Havregrynsgröt med ägg och kokosolja

Spetsa till havregrynsgröten genom att koka 1 dl havregryn med 2 dl vatten och 1 tsk kokosolja – och sen vispar du ner ett ägg när gröten nästan har kokat klart.

Sara Rönne toppar sin gröt med massor av blåbär, kiwi, banan, pumpakärnor, hampafrön och kakaonibs.

Foto: Sara Rönne

Nästa bild
Chiagröt med kokos och björnbär

Chiagröt med kokos och björnbär

Chiafrön tillsammans med havregryn ger en fast gröt, perfekt för dig som tycker att chiapuddingen har lite väl slemmig konsistens. Björnbären ger en ljuvlig färg som piggar upp vilken morgon som helst.

Här hittar du receptet.

Foto: Sandra Hjort

Nästa bild
Bakad banangröt med bär

Bakad banangröt med bär

Ge den klassiska havregrynsgröten ett ordentligt ansiktslyft!

Ingredienser:
2 portioner

2 dl havregryn
2 dl mandelmjölk
2 ekologiska bananer
1 ägg
2 tsk honung
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kallpressad kokosolja
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
en nypa vaniljpulver
en nypa flingsalt
pumpakärnor, hasselnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en liten ugnsform med kokosolja och lägg en skivad banan i botten. Blanda alla torra ingredienser och häll ner i formen. Skiva den andra bananen och lägg överst. Vispa ägg och mandelmjölk och häll över grynblandningen, toppa med pumpakärnor och hasselnötter. Baka i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter tills gröten fått en härlig gyllenbrun färg. Servera med bär och kall mandelmjölk.

Foto: Sebastian Hellström

Nästa bild
Gröt med sesam- och kokosmjölk

Gröt med sesam- och kokosmjölk

God och mättande gröt, full av nyttigheter! Servera gärna med mjölken som du mixar ihop av tahini och kokosmjölk.

Här hittar du receptet.

Foto: Hanna Göransson

Nästa bild
Bovetegröt med nyttig lingonsylt

Bovetegröt med nyttig lingonsylt

Anja Forsnor tipsar om en god och mättande gröt på bovete, som med sina långsamma kolhydrater ger en lång mättnad och ett stabilt blodsocker.

Varm bovetegröt
1 portion

2 dl vatten
1 dl helt bovete
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
en nypa flingsalt

servera med: sultanrussin, lingonsylt

Koka bovete i 2 dl vatten enligt anvisningar på förpackningen. Smaksätt med vaniljpulver, kanel och lite flingsalt. Servera med mandelmjölk, russin och lingonsylt.

Delar även med mig av ett enkelt sätt på min lingonsylt med rivet äpple och chiafrön.

Lingonsylt
1 portion

1/2 dl tinade lingon
1/2 rivet äpple
1 msk vatten
1 tsk chiafrön
1 tsk honung

Riv äpplet på ett rivjärn. Koka upp lingon, äpple och 1 msk vatten i en kastrull på svag värme. Smaka eventuellt av med en klick honung beroende på hur sött äpplet är. Rör ner chiafrön och låt sylten svalna en stund innan servering.

Foto: Sebastian Hellström

Nästa bild
Gröt med macadamianötsmjölk

Gröt med macadamianötsmjölk

Gröt med macadamianötsmjölk och citronblåbärssylt
2 portioner

Gröten
2 dl bovete eller havregryn
4 dl macadamiamjölk (eller annan nötmjölk)
1 msk honung eller lönnsirap
1 nypa havssalt

Citronblåbärssylt
4 dl frusna blåbär
Zest från 1 liten citron
1 msk chiafrön

1. På låg värme, koka bovetet eller havregrynen med nötmjölken i 5-10 minuter.

2. Medan gröten kokar, värm upp blåbären och citronen på medelvärme tills det börjar bubbla (ca 5 minuter).

3. Rör i chiafröna och låt stå i ca 5 minuter.

4. Toppa gröten med den varma sylten och njut!

Recept: Wellandgood.com

Foto: Wellandgood.com

Nästa bild
Overnight oats

Overnight oats

En populär frukost där du i stället för att tillaga havregrynen låter dem svälla i vätska över natten. På morgonen toppar du dem med mjölk eller yoghurt, frukt och bär innan du serverar.

Grundrecept overnight oats
Lika delar vätska och havregryn,
till exempel 2 dl osötad äppeljuice och 2 dl havregryn.

Här hittar du Sofia “PT-Fia” Ståhls guide till hur du gör overnight oats.

Foto: Sofia Ståhl

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!