Hälsa

Uppgradera din frukostskål med 6 nyttiga och mättande grötrecept

Grötsäsongen är här – och vi kunde inte längta mer efter att mysa ner oss i soffan med raggsockor och en skål med värmande godsaker. Just nu uppdaterar vi frukosten med de här mättande, färgglada och supergoda grötrecepten!

Klassikern havregrynsgröt är alltid in style, både som varm och kall gröt eller i kombination med andra gryn och frön. Här nedanför är sex recept som inte bara smakar gott utan även är en fröjd för ögat.

Om du vill göra din grötskål lite mer mättande, testa något av de här tipsen:

1. Gör en grötblandning med olika sorters gryn, torkad frukt, hackade nötter och valfria frön.
2. Koka gröten på hälften vatten, hälften valfri mjölk.
3. Rör ner ett ägg i gröten när den nästan har kokat klart.
4. Strössla över granola eller müsli innan servering.
5. Toppa med valfritt nötsmör eller kokosflakes.

Havregrynsgröt med ägg och kokosolja

Havregrynsgröt med ägg och kokosolja

Spetsa till havregrynsgröten genom att koka 1 dl havregryn med 2 dl vatten och 1 tsk kokosolja – och sen vispar du ner ett ägg när gröten nästan har kokat klart.

Toppa gröten med ex blåbär, kiwi, banan, pumpakärnor, hampafrön och kakaonibs.

Foto: Love Wild Live Free

Nästa bild
Bakad banangröt med bär

Bakad banangröt med bär

Ge den klassiska havregrynsgröten ett ordentligt ansiktslyft!

Ingredienser:
2 portioner

2 dl havregryn
2 dl mandelmjölk
2 ekologiska bananer
1 ägg
2 tsk honung
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kallpressad kokosolja
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
en nypa vaniljpulver
en nypa flingsalt
pumpakärnor, hasselnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en liten ugnsform med kokosolja och lägg en skivad banan i botten. Blanda alla torra ingredienser och häll ner i formen. Skiva den andra bananen och lägg överst. Vispa ägg och mandelmjölk och häll över grynblandningen, toppa med pumpakärnor och hasselnötter. Baka i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter tills gröten fått en härlig gyllenbrun färg. Servera med bär och kall mandelmjölk.

Foto: Sebastian Hellström

Nästa bild
Gröt med sesam- och kokosmjölk

Gröt med sesam- och kokosmjölk

God och mättande gröt, full av nyttigheter! Servera gärna med mjölken som du mixar ihop av tahini och kokosmjölk.

Gröt
1 portion
1 dl grötmix
2 1/2 dl vatten
1 nypa äkta vaniljpulver
1 nypa salt

 

Sesam – och kokosmjölk
3 dl fet, rinnande kokosmjölk
1 msk tahini
1 nypa äkta vaniljpulver
1 nypa salt

Topping
Havtorn
Hallon
Blåbär
Sesamfrön
Pumpakärnor

 

Gör så här:
1. Koka gröten enligt anvisningarna på förpackningen. Om du inte har den grötmix jag använde går det bra med vilken gröt som helst. Bovetegröt, t.ex!
2. Mixa ingredienserna till mjölken och smaka av.
3. Servera gröten med mjölken och valfri topping, till exempel havtorn, hallon, blåbär, sesamfrön och pumpakärnor.

 

Fri från
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, utan ägg, utan nötter.

Foto: Hanna Göransson

Nästa bild
Bovetegröt med nyttig lingonsylt

Bovetegröt med nyttig lingonsylt

Anja Forsnor tipsar om en god och mättande gröt på bovete, som med sina långsamma kolhydrater ger en lång mättnad och ett stabilt blodsocker.

Varm bovetegröt
1 portion

2 dl vatten
1 dl helt bovete
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
en nypa flingsalt

servera med: sultanrussin, lingonsylt

Koka bovete i 2 dl vatten enligt anvisningar på förpackningen. Smaksätt med vaniljpulver, kanel och lite flingsalt. Servera med mandelmjölk, russin och lingonsylt.

Delar även med mig av ett enkelt sätt på min lingonsylt med rivet äpple och chiafrön.

Lingonsylt
1 portion

1/2 dl tinade lingon
1/2 rivet äpple
1 msk vatten
1 tsk chiafrön
1 tsk honung

Riv äpplet på ett rivjärn. Koka upp lingon, äpple och 1 msk vatten i en kastrull på svag värme. Smaka eventuellt av med en klick honung beroende på hur sött äpplet är. Rör ner chiafrön och låt sylten svalna en stund innan servering.

Foto: Sebastian Hellström

Nästa bild
Gröt med macadamianötsmjölk

Gröt med macadamianötsmjölk

Gröt med macadamianötsmjölk och citronblåbärssylt
2 portioner

Gröten
2 dl bovete eller havregryn
4 dl macadamiamjölk (eller annan nötmjölk)
1 msk honung eller lönnsirap
1 nypa havssalt

Citronblåbärssylt
4 dl frusna blåbär
Zest från 1 liten citron
1 msk chiafrön

1. På låg värme, koka bovetet eller havregrynen med nötmjölken i 5-10 minuter.

2. Medan gröten kokar, värm upp blåbären och citronen på medelvärme tills det börjar bubbla (ca 5 minuter).

3. Rör i chiafröna och låt stå i ca 5 minuter.

4. Toppa gröten med den varma sylten och njut!

Recept: Wellandgood.com

Foto: Marie Reginato

Nästa bild
Overnight oats

Overnight oats

En populär frukost där du i stället för att tillaga havregrynen låter dem svälla i vätska över natten. På morgonen toppar du dem med mjölk eller yoghurt, frukt och bär innan du serverar.

 

1. Lägg valfria gryn i valfri vätska. Vi rörde ihop lika delar havregryn och äppeljuice och ställde i kylen över natten. På morgonen kokade vi ihop hallon och blåbär med honung och lade i botten av ett par burkar.

 

2. Droppa sedan ner valfri yoghurt till nästa lager. (ex fet turkisk yoghurt)

 

3. Fyll sedan på med grynen som svällt över natten, mer bär, valfri frukt, jordnötssmör eller rostad kokos. Här kan du välja precis vad du vill och varva som du känner.
Tadaa! Du har gjort overnight oats och en instagram-vänlig burk!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!