Hälsa

Vad händer när man slutar använda Ozempic?

Ozempic är diabetesmedicinen som påstås ligga bakom flera kändisars viktnedgång. Men vad händer när man upphör med att använda läkemedlet?

Foto: Shutterstock

Nyligen berättade Sharon Osbourne att hon hade bestämt sig för att sluta med Ozempic – ett läkemedel avsett för personer med typ 2-diabetes – eftersom det hade haft en starkare effekt än hon räknat med:

“Jag ville inte bli såhär smal. Det bara hände”, berättade hon när hon medverkade i programmet Piers Morgan Uncensored, enligt People. “Du kan inte fortsätta använda det för alltid.”

Vad är Ozempic?

Ozempic har under senare år fått rykte om sig att vara en “mirakelkur” mot övervikt och det sägs att flera kändisar – däribland Kim Kardashian – har använt sig av denna typ av läkemedel för att gå ned i vikt snabbt. 

Samtidigt har dess popularitet resulterat i att det råder brist på medicinen i Sverige. Många diabetiker har tvingats jaga efter läkemedlet eller rentav byta till andra sorters mediciner, något som bland annat SVT Nyheter har rapporterat om.

Vad händer när man slutar med Ozempic?

Att gå ner för mycket i vikt är inte den enda potentiella bieffekten som förknippas med Ozempic: enligt Fass räknas illamående och diarré “mycket vanliga biverkningar” av medicinen, och till “vanliga biverkningar” hör bland annat kräkningar, matsmältningsbesvär, magkatarr och gallsten.

Dessutom innehåller Ozempics amerikanska hemsida en varningstext där det står att medicinen i värsta fall kan ge upphov till “sköldkörteltumörer, inklusive cancer”.

Vad händer då om man bestämmer sig för att sluta använda Ozempic? Women’s Health listar fyra effekter:

1. Hungern återvänder

Eftersom Ozempic kan dämpa hungerkänslor är det kanske bara naturligt att dessa återvänder när du slutar med medicinen. Vissa upplever till och med att de blir betydligt mer hungriga än normalt – men detta brukar jämna ut sig med tiden.

2. Du går troligtvis upp i vikt

När du slutar använda Ozempic är sannolikheten att du går upp i vikt igen ganska hög: enligt en läkare som Women’s Health har intervjuat upplever över 70 % viktuppgång efter att ha slutat med läkemedel som Ozempic.

3. Bieffekterna försvinner

Som vi tidigare nämnt är illamående, diarré, och matsmältningsbesvär vanliga bieffekter av Ozempic. Om man upphör med att använda läkemedlet försvinner dessa med tiden – sannolikt märker man en förbättring inom en till två veckor.

4. Blodsockret stiger

Om du har typ 2-diabetes och använder Ozempic för att reglera ditt blodsocker så kommer detta sannolikt stiga efter att du slutat använda läkemedlet. Enligt Fass ska du inte upphöra med användningen av Ozempic utan att först tala med din läkare – något som även gäller om du har andra frågor gällande läkemedlet.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!