Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Varannan kvinna läcker urin – 5 tips för hur du stärker din bäckenbotten

Den kvinnliga kroppen går konstant igenom förändringar och utmaningar. En ny rapport om intimhälsa visar att fler än hälften av alla kvinnor i Sverige upplever urinläckage. Majoriteten av svenska kvinnor pratar inte heller med någon om sina besvär. Intimina ger fem tips som kan vara till hjälp.

Foto: Unsplash

Urininkontinens, eller urinläckage, är ett mycket vanligt problem hos kvinnor och innebär att det kan läcka urin mellan toalettbesöken. I Intimhälsorapporten som är gjord av det svenska varumärket Intimina uppger nära tre av fem kvinnor att de upplever urinläckage.

De vanligaste anledningarna till att det kan läcka urin är skratt, nysningar och tung lyft. Framförallt är det kvinnor med barn under 18 år som är drabbade. Hos kvinnor som inte fött barn är siffrorna marginellt lägre. Fyra av tio uppger att de ibland eller alltid upplever urinläckage när de utför aktiviteter som är utmanande för bäckenbotten.

Så stärker du din bäckenbotten: Fem tips

TikTok-paus för knipövningar.

Har man en stund över på lunchrasten, eller vill börja dagen med några knipövningar, kan man hitta flera korta men effektiva videos på TikTok som guidar dig till musik. Sök på “Daily Squeeze Along” eller “Pelvic Floor Exercises”. Många tittare delar även med sig av tips i kommentarsfälten.

@knowyourfloors #question from @knowyourfloors Here’s your daily squeeze along! Happy squeezing #knowyourfloors #squeezealong #pelvicfloor #kegels #pelvicfloorexercises #happysqueezing😊 ♬ Sea Shanty Medley – Home Free

Yoga eller Pilates i syfte att aktivera.

Aktivitet och flexibilitet är avgörande för en stark och hälsosam bäckenbottenmuskulatur. Med andra ord, det handlar inte bara om att göra knipövningar. Att stretcha och mjuka upp med Yoga eller Pilates hjälper att bidra till långsiktig styrka.

Ta hjälp av produkter.

Ibland kan det verka svårt att träna bäckenet helt på egen hand men det finns hjälpmedel att tillgå, såsom kulor med olika viktnivåer eller vibrationsstyrda program. Exempel på sådana är Intiminas Laselle och KegelSmart som är specifikt utformade för att stärka bäckenbotten.

Kontakta en fysioterapeut.

När knipövningar och olika träningsformer inte fungerar kan det vara bra att kontakta en expert att samtala med om dina problem. Olika kroppar har olika behov och därför kan det behövas personlig rådgivning.

Dela tips med andra.

Väldigt många kvinnor upplever problem men få pratar om det. Ta upp samtalet med vännerna, eller varför inte på sociala medier? Skapa ett forum där medlemmarna kan känna sig bekväma att dela med sig av sina erfarenheter. Allt för många kvinnor lever med problem som skulle kunna lösas om dialogen var mer öppen.

Laselle Exercisers- Intimina KÖP

Laselle Exercisers- Intimina

Det perfekta alternativet för att stärka muskulaturen kring bäckenbotten så att du återfår styrka i området på ett effektivt och praktiskt sätt. Idealisk för kvinnor i alla åldrar som vill bibehålla sin intimhälsa. Viktens sfäriska form utgör ett robust objekt som dina muskler kan jobba kring och den avger små vibrationer vid rörelse för att bekräfta en korrekt placering.

Pris: 99 kronor.

KÖP

Nästa bild
Laselle Routine - Intimina KÖP

Laselle Routine - Intimina

Den ultimata träningslösningen för att stärka muskulaturen kring din bäckenbotten enkelt och effektivt. Det är viktigt att kvinnor hålla dessa muskler i trim för sin intimhälsa, oavsett ålder.
Detta fulländade träningsset ger dig möjlighet att antingen använda träningsenheterna separat eller tillsammans för att tona bäckenbotten och bygga upp din styrka på ett effektivt sätt. Laselle Routine är enkel att använda och helt säker för kroppen så att du kan uppnå högsta möjliga intimhälsa.

Pris: 320 kronor.

KÖP

Nästa bild
KegelSmart - Intimina KÖP

KegelSmart - Intimina

Den första personliga tränaren för din bäckenbotten och erbjuder ett helt nytt sätt att utöva dina Kegel-övningar på. KegelSmart gör Kegel-träning enkelt, du får en smidig rutin att följa och den är säker att använda och helt skräddarsydd för dina personliga behov.

Pris: 711 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!