Hälsa

Veckans träningsform: Därför ska du också testa kändisarnas favoritträning Barre

Det är inte särskilt överraskande att träningsformen barre – med sina stänger och dansinspirerade rörelser – från början utvecklades av en balettdansös. Men visste du att den första studion öppnade redan 1959?

Barre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var den tyska dansaren Lotte Berk som efter att ha skadat ryggen kom på att hon kunde kombinera sin dans- och rehabiliteringsträning för att skapa ett nytt koncept. Och det var även hemma i den egna källaren som Lotte öppnade sin första studio 1959. Klasserna besöktes bland annat av kändisar som Joan Collins och Barbara Streisand.

 

 

En av Lottes elever, Lydia Bach, tog med sig träningsformen hem till New York där hon öppnade den första Lotte Berk Method-studion. De kommande åren gick många av instruktörerna vidare till att utveckla sina egna varianter av den balettinspirerande träningen, som tex Physique 57, The Bar Method och Core Fusion. 2005 stängde den ursprungliga Lotte Berk Method-studion, men det är ingen överdrift att säga att barre – i olika former och koncept – är hetare än någonsin. Hollywoodstjärnor som Gigi Hadid, Kate Hudson, Natalie Portman, Lily Aldridge och Karlie Kloss vallfärdar till sina ModelFIT- och Ballet Beautiful-klasser.

 

 

5 anledningar att testa barre!
1. Du blir rörligare
2. Förbättrar din balans
3. Ökad kroppskontroll
4. Bättre bålstabilitet
5. Vem vill inte plocka fram sin inre ballerina?

 

 

Barre har utvecklats från att vara en samlingspunkt för viga danstyper till en gruppträningsklass för fitnessentusiaster som vill testa sina första pliéer och flatbacks. De senaste åren har det ploppat upp massor av nya anläggningar och gym som tar in barre-klasser i sitt utbud. I USA finns tex Pure Barre på över 300 olika ställen!

karlie kloss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supermodellen Karlie Kloss är en av alla kändisar som älskar barre, här är hennes 7 steg till att komma i superform >>

Här i Sverige kan du bland annat träna Barre på SATS, BarreConcept och Barre Move på flera av Nordic Wellness och Word Class anläggningar.

Inspirationen till Barre Move-konceptet har grundarna Maria Olofsson och Åsa Fornander hämtat från balett, yoga och funktionell träning. Under klasserna tränas hela kroppen på ett effektivt och skonsamt sätt; styrkan, kroppskontrollen, bålstabiliteten, rörligheten och balansen får en rejäl utmaning. Rörelserna utgår från basövningar i balett och yoga och även om många av övningarna verkar lätta i teorin så kommer du garanterat att känna av “nya” muskler både under klassen och när träningsvärken infinner sig dagarna efteråt. Balettstången är en gemensam nämnare för alla barre-klasser men i Barre Move är övningarna utformade för att man ska kunna använda en vanlig stång (tex en pumpstång eller en vanlig träpinne). Så att du kan träna var du än befinner dig.

barre move

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej Maria! Vilka tjänar mest på att ställa sig vid Barre-stången?
– De största effekterna är ökad balans, stabilitet och rörlighet, så Barre Move passar både de som behöver ökad rörlighet (och samtidigt vill bygga upp styrka och stabilitet) och idrottare som behöver komplettera sin vanliga träning med rörlighetsträning. Men det är också bra för dig som har en skada eller problem som gör att du behöver jobba med en mer kontrollerad träningsform.

 

 

Behöver jag ha dansat eller gått på yoga för att få ut något av Barre Move-träningen?
– Nej, absolut inte. Du kan vara nybörjare i båda. Det handlar inte om svår koreografi eller avancerade yogapositioner.

 

 

Vad ska jag träna i?
– Bekväma plagg som du kan röra dig bra i, till exempel tajts och en tröja. Barfota eller med strumpor!

 

 

Har du några tips för nybörjaren?
– Barre Move handlar mycket om finlir, och det kan dröja några gånger innan du känner av effekten. Det är en träningsform som blir en större upplevelse för kroppen ju fler gånger man går. Vi startar med en lugn uppvärmning av fötter och grundpositioner, sedan går vi vidare till funktionella övningar där vi får jobba så att vi blir ordentligt varma. Efter det går vi tillbaka till dansinspirationen och avslutar med core/yoga.

 

 

Behöver jag komplettera Barre Move med någon annan träning för att få en genomtränad kropp?
– Jag tycker alltid att det är bra att träna varierat, så 1-2 Barre Move-klasser per vecka, kombinerat med till exempel löpning, gym eller andra gruppträningsklasser är ett jättebra upplägg!

 

 

Foto: Jon Wigård, Instagram.com/karliekloss och Mode.com

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!