Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Vegan eller vegetarian? Sassa Asli om skillnaden mellan olika växtbaserade kosthållningar

Vegan, vegetarian eller flexitarian – vad menas egentligen med de olika begreppen? Sassa Asli reder ut skillnaderna! 

Foto: sassa.metromode.se

Att äta en växtbaserad kost blir allt vanligare och även om du inte har gått över helt till den gröna sidan så kanske du är en av alla dem som byter ut någon av veckans kötträtter mot vegoalternativ. Men vad är det då som gäller när de kommer till de olika begreppen – vad kännetecknar vegetarianer och hur skiljer de sig från veganer?

– Jag har märkt att folk till och med har börjat hitta på egna begrepp, speciellt i Stockholm och det bidrar ju verkligen till förvirring, skriver Sassa i sin blogg.

– Många kallar sig till exempel för vegetarianer även om de äter ägg, mejeriprodukter – och ibland även fisk. Äter du ägg och mejerier till en i övrigt växtbaserad kost så är du lakto-ovo-vegetarian medan pescetarian är benämningen på dig som äter en växtbaserat samt fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter …

Etiketten på din kosthållning spelar ju egentligen ingen roll, Sassa själv äter en “nästan fullständig växtbaserad kost” utan att vilja placera sig i en box. Men det är bra att känna till de olika definitionerna, särskilt när du beställer mat ute eller om en vän kommer över på middag – så länge restaurangpersonalen har samma koll som du har!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!