Hälsa

Yatzy inför start – och 4 andra saker du vill veta om Sarah Sjöströms OS-guld

Efter nattens OS-guld och världsrekord i 100 meter fjäril fullkomligt exploderar Sverige av Sarah Sjöström-feber! Nu laddar den 22-åriga simmerskan om inför nästa utmaning, försök och sannolikt semifinal på 200 meter frisim. Här hittar du fem saker om stjärnans OS-resa i Rio som du självklart måste veta!

sarah_980Foto: All Over Press
Källor: Aftonbladet, DN

55,48 – Sarah Sjöströms nya världsrekordtid i 100 meter fjäril
Det är 16 hundradelar snabbare än det tidigare rekordet (som även det togs av Sarah under VM i Kazan 2015) och nästan en hel minut snabbare än tvåan, kanadensiskan Penny Oleksiak på 56,46.
– Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna. Det första jag såg var min familj och pappa bara skrek och lillebror satt och vinkade litegrann, sa den överlyckliga medaljören strax efter loppet.

Det nya OS-guldet i simning är Sveriges sjunde genom tiderna
Senast att vinna guldpengen i fjärilssim var Lars Frölander under Sydney-OS år 2000. Alltså 16 år sedan! Så här sa Sarah om sina chanser inför spelen:
– Jag har förberett mig så gott jag kan. Förhoppningsvis räcker det hela vägen till OS-medalj, jag vet att mina chanser är starka för ett guld på 100 meter fjäril, säger Sarah.
Tänk så rätt hon hade!

Sova och yatzy
Så fördrev Sarah Sjöström den nervösa tiden fram till start.
– Jag fick yatzy två gånger på två rundor, berättar Sarah för Aftonbladet strax innan hon kliver upp på prispallen för att ta emot OS-guldet.

100 meter fjäril var Sarahs första av sammanlagt fyra individuella OS-distanser
Redan klockan 18.30 i dag måndag deltar hon i försöksheat 6 i 200 meter frisim, därefter följer 100 meter frisim på onsdag 10 augusti och 50 meter frisim på fredag 12 augusti.

När hela OS-cirkusen är avklarad väntar en paus
– Då tar jag ett lite längre break än vanligt, kopplar av och gör några resor som jag annars inte hinner med. Högst upp på listan står New York, för där har jag inte varit ännu, säger Sarah.

Om du (mot all förmodan) inte är sugen på simträning efter Sjöströms superprestation i OS – då kan du sluta läsa här. Annars bad vi Sarah om hennes bästa tips (när vi träffade henne inför OS) för dig som inget hellre vill än att slänga dig i poolen för ett träningspass:
– Simning handlar mycket om att hitta rätt känsla så välj ett simsätt som känns bra där du kan slappna av i vattnet. Ju mer du spänner dig desto mer sjunker du. Skaffa ett par fenor, då får du mer träning för benen och det är lättare att hitta en bra känsla. Sikta på att simma i 30-45 minuter eller så avslutar du ett tungt styrkepass med några vändor i poolen. Det bästa som finns är att hoppa ner och svalka kroppen efter tuff träning. Det mjukar upp musklerna, lite på samma sätt som stretching.

Vi på Metro Mode önskar stort grattis till Sarah Sjöström – och ett fortsatt lycka till i Rio!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!