Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Home

7 enkla tips för att minska ditt matsvinn – bra för både miljö och plånbok

Vill du bli bättre på att ta vara på mat som blir över? Vi listar sju enkla tips som gör det möjligt – och de perfekta recepten att laga under veckorna som hjälper dig på traven.

Foto: Jävligt Gott

Det är inte helt lätt att minska sitt matsvinn, en tredjedel av all mat i Sverige slängs istället för att ätas och det slängs ungefär 500 000 ton mat varje år. Något som påverkar både miljö och plånbok. Vill du vara med och vända på siffran och lära dig att ta hand om matrester på bästa sätt?
Gustav Johansson som driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt Gott” ger sju snabba tips på hur du kan göra för att minska ditt matsvinn.

 

1. Ät så veganskt du kan – för varje växtbaserade alternativ så äter du upp till 90% klimatsmartare måltid. Varje steg räknas.
2. Planera dina måltider för hela veckan för att handla mer effektivt och ta tillvara på dina rester.
3. Använd hela grönsaken. Testa att koka din buljong på resterna från dina grönsaker med svartpeppar och lagerblad. Frys sedan in dem som iskuber och ta fram till matlagningen.
4. Morotsblasten funkar till exempel utmärkt som pesto och broccolistammen blir en utmärkt bas i din wok.
5. Se grytan som din bästa vän, du kan koka ner mängder av rester och få till en riktigt smarrig måltid.
6. Spara och använd skräpet. Tänk kreativt! Som att spadet från kikärtor kan bli grunden i en vegansk majonäs eller maränger och att grönsaksslattar du inte riktigt förstår dig på kan användas i grönsaktsbiffar eller i grunden till en gryta.
7. Spara och återanvänd maträtter på nya sätt genom att kombinera ihop dem till nya maträtter. Släng t.ex. ihop en Sheperds pie med överblivet potatismos eller gör en pastagratäng på resterna från köttfärssåsen.

Här hittar du fem recept du enkelt kan laga på rester, som är riktigt goda och passar perfekt som både matlåda och middag!

Gustav Johansson har skrivit tre kokböcker; Klassiska rätter på veganskt vis: hållbara recept på maten du inte kan vara utan, Vego i världsklass: hållbar mat för en aktiv livsstil och Vegansk husmanskost: vardagsrätter- klassiker – högtidsmat.

Rädda Maten - Paul Svensson KÖP

Rädda Maten - Paul Svensson

Pris: 179 kronor.

KÖP

Nästa bild
Stekpanna - Fiskars KÖP

Stekpanna - Fiskars

Pris: 499 kronor. (Nedsatt från 799 kr)

KÖP

Nästa bild
Mandolin - GEFU KÖP

Mandolin - GEFU

Pris: 356 kronor.

KÖP

Nästa bild
Spirelli Spagettislicer för grönsaker - GEFU KÖP

Spirelli Spagettislicer för grönsaker - GEFU

Pris: 356 kronor.

KÖP

Nästa bild
Kockkniv - Global KÖP

Kockkniv - Global

Pris: 824 kronor.

KÖP

Nästa bild
Blender - KitchenAid KÖP

Blender - KitchenAid

Pris: 2 253 kronor. (Nedsatt 20%)

KÖP

Nästa bild
Frukostskål, 4 pack - Denby KÖP

Frukostskål, 4 pack - Denby

Pris: 929 kronor.

KÖP

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!