Artikeln innehåller annonslänkar
Home

6 tips på hur du undviker att bränna lönen på trendiga impulsköp

Det är lätt att slaviskt haka på nya trender – och helt plötsligt har man ett hem till brädden fyllt med inredningsdetaljer som visserligen är populära, men som man sedan inser inte alls passar in. Här får du de bästa tipsen på hur du står emot trenderna och håller fast vid din personliga stil.

Vi lever i en tid då inredning är hetare än någonsin och spenderar otroligt mycket tid och pengar på våra hem – kanske extra mycket nu under 2020. Med hjälp av sociala medier lägger vi dessutom en hel del timmar på att visa upp våra hem för andra. Men i ett ständigt flöde av vackra inredningsbilder är det lätt att tappa bort sig själv och sin egen stil, och helt plötsligt köper man inredningsdetaljer som är likadana som på stylingbilderna man ständigt matas med, istället för de saker man själv valt ut.

Här kommer sex regler att tänka på nästa gång du känner dig frestad att impulsköpa.

1. Tänk hållbart 

Vad håller över tiden? Tänk på vad som håller rent stilmässigt, men fundera också på kvalité och trender. De allra trendkänsligaste materialen bör kanske väljas bort till förmån för mer klassiska.

2. Utgå från din bostad

Vad passar här? Bor du i en lägenhet från sekelskiftet bör du kanske ta hänsyn till det i ditt val av inredning. Men glöm inte bort att fundera över vad DU tycker är snyggt.

3. Välj färger noggrant

Färg går i trender, och de senaste åren har vi sett otaliga hem i olika gråskalor. Innan du målar om, väljer färg på textilier och annat, så måste du fundera över vilka färger du trivs med. Färger delas in i varma nyanser, som röd, gul, orange, och kalla nyanser, som blå, grön och lila, och det är ett bra första riktmärke. Trivs du bäst bland varma eller kalla färger? Efter att du bestämt vad du föredrar kan du börja fundera på hur du skall färgsätta ditt hem.

4. 24-timmarsregeln 

Innan du köper något, fundera i 24-timmar (MINST). Vill du fortfarande ha saken lika intensivt efter den tiden så kan du slå till, men om inte tanken kretsar lika intensivt kring den där ljusstaken i mässing, hoppa över det inköpet och spara pengarna till något du verkligen vill ha på sikt.

5. Material

Snöa inte in på ett och samma material. Ett vardagsrum helt klätt i mässing eller silver ger inte ett särskilt balanserat intryck! Det räcker kanske med ett fåtal ljusstakar, en lampa och ett bordsunderrede i materialet. Inte behöver du ösa in mässingdetaljer på varje öppen yta i rummet, även om var och varannan affär har detaljer till vrakpris. Att blanda olika material ger en bättre helhet!

6. Komponera rätt

Oavsett vad som är just din stil, glöm inte att komponera hemmet och rummen “rätt”. Det vill säga, försök att se till att färgsättningen och belysningen följer de standarder som finns, likaså möblernas storlek och placering. Även om du har ynnesten att äga alla dina drömmöbler, så kommer de inte att göra sig väl i dålig belysning eller på fel plats i rummet. Glöm inte att det finns proffshjälp att få, även till de allra minsta jobben, för att få till det sista.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!