Home

7 sätt att sänka elräkningen – energiexperten tipsar

De ökade elpriserna är en källa till oro för många, men det finns flera saker vi kan göra för att minska elförbrukningen i hemmet. Här ger Lasse Ejeklint, energirådgivare åt Vattenfall, sju tips som hjälper dig att sänka elräkningen.

Foto: Pexels

Liksom resten av Europa har Sverige drabbats av skenande elpriser, en effekt av kriget i Ukraina. Lasse Ejeklint, energirådgivare åt Vattenfall, menar att det finns två områden man bör prioritera om man vill kunna sänka sin elräkning:

“Det viktigaste är att skaffa sig kontroll över sin elförbrukning. Uppvärmningen står för hälften av elen i en villa med elvärme, varmvattnet för ytterligare 25 procent. Jag tycker man ska börja där. En grads skillnad i inomhusvärme gör stor skillnad i plånboken”, säger han.

Här är sju tips för att minska elförbrukningen i vinter!

1. Håll koll på temperaturen

Enligt Ejeklint står uppvärmingen för hälften av energikostnaden i en villa med elvärme. Han tipsar om att hålla koll på temperaturen i de olika rummen:

“Sätt en termometer i alla rum. 20 grader är en bra bastemperatur, men i förråd, garage och rum som inte används kan man sänka temperaturen. Om snitt-temperaturen i huset minskas med en grad kan uppvärmningskostnaderna minska med 5 procent. 3 graders sänkning kan alltså göra 15 procent skillnad, eller omkring 1500 kWh”, säger han.

2. Duscha smart

Ett enkelt och effektivt sätt för att spara el är att installera ett duschmunstycke som drar mindre vatten.

“Fem minuters dusch som förbrukar 12 liter per minut drar 700 kWh/år och det fyrdubbla för en familj med två vuxna och två barn. Om du byter till ett duschmunstycke som drar nio liter per minut sparar du 25 procent el utan att det påverkar komforten. Sätt på duschen och mät hur lång tid det tar att fylla en 10 liters hink. Går det på mindre än en minut är duschen inte tillräckligt effektiv”, säger Ejeklint.

3. Se upp med förbrukningen av golvvärme

Golvvärme är visserligen skönt, men det kan också vara en riktig energibov! Enligt Ejeklint kan du spara massor av elektricitet genom att använda golvvärmen på rätt sätt:

“[O]m man ställer termostaten på 23 grader och låter dörren stå öppen när resten av huset är inställt på 20 grader, kommer golvvärmen att gå för fullt hela tiden. Så se till att dörren är stängd och sätt termostaten på samma gradantal som inomhusvärmen. Stäng också av golvvärmen under sommarhalvåret. Här finns 1000 kWh att spara.”

4. Täta bort eltjuvarna

Ett enkelt knep för att minska onödig elförbrukning är att se till att fönster och dörrar är ordentligt tätade:

“Kolla tätningslister runt fönster och dörrar så att de fortfarande är spänstiga. Annars byt dom innan kylan sätter in”, säger Ejeklint. “Förutom att komforten höjs genom att det blir mindre drag kan du spara upp mot 800 kWh per år.”

5. Tvätta rätt

Många fyller bara tvättmaskinen till en tredjedel, enligt Ejeklint. Därför finns det mycket el, vatten och tvättmedel att spara om man alltid ser till att fylla maskinen. När det kommer till att torka tvätten tipsar han om följande:

“När det gäller torktumlare kan moderna modeller vara mer än dubbelt så effektiva som äldre modeller. Allra bäst är att hängtorka, i första hand utomhus för den som har möjlighet. Det kan minska elanvändningen med 400 kWh per år.”

6. Kolla frys och fläkt

Kyl och frys kan förbruka mycket elektricitet, därför tipsar Ejeklint om ställa in rätt temperatur på dessa, samt att frosta av med jämna mellanrum. Att dammsuga baksidan av kylen och frysen en till två gånger per år kan dessutom hjälpa dig att spara 100 kWh årligen!

Var även medveten om den effekt som köksfläkten kan ha på din elräkning:

“Den luft köksfläkten suger ut ska ersättas med kall utomhusluft som ska värmas av elementen. Använd bara köksfläkten när den behövs så kan du spara åtminstone 350 kWh per år”, säger Ejeklint.

7. Blockera inte värmen

Slutligen varnar Ejeklint för att blockera element med soffor eller andra möbler:

“För att värmen ska sprida sig på ett bra sätt från elementen ska man inte placera soffan eller andra möbler direkt framför”, säger han. “Rätt möblering kan minska uppvärmningsbehovet med 500 kWh per år.”

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!