Home

8 enkla sätt att minska din elförbrukning

Under vinterhalvåret tenderar elräkningen att skjuta i höjden, till många hushålls förtret. Det finns saker som är svåra att dra ner på under årets varmaste och kallaste månader men det finns faktiskt några enkla knep som kan minska din elförbrukning – avsevärt.

Foto: Unsplash

Utöver att släcka lampan när vi går ut ur ett rum, eller stänga dörrar för att hålla temperaturen så konstant som möjligt, finns det faktiskt ett flertal tips som kan sänka dina framtida elkostnader. Spana in knepen nedan!

Koppla bort enheter i standby

Datorer och framförallt tv-apparater, men även andra andra apparater som exempelvis köksapparater är ofta konstant ikopplade. Ha för vana att dra ur sladden när de inte används.

Koppla bort WiFi-modemet

Är du hemifrån några dagar eller en längre tid kan du ha för vana att även koppla bort ditt wifi-modem

Använd grenuttagsdosor med strömbrytare

Vill du göra det lättare för dig själv att koppla ur olika enheter kan du använda dig av grenuttagsdosor med strömbrytare. Då slår du helt enkelt av dem när du går och lägger dig.

Koppla ur tv-dekodrar

Även dessa kan du koppla bort under en längre tids frånvaro. Koppla ur och återaktivera när du kommer hem igen.

Koppla ur din el-ugn

Ha för vana att ha den urkopplad så länge den inte används. Ett enkelt sätt att spara på ström.

Begränsa användandet av torktumlare

Torktumlaren är den hushållsapparat som förbrukar mest el. Försök i första hand välja andra alternativ till att torka dina kläder. Om du måste använda torktumlaren bör du se till att rengöra torkfiltret ofta då den annars förbrukar upp till 60% mer energi.

Koppla ur micron

Nästan alla mikrovågsugnar har en display. Denna drivs av elektricitet även när micron inte används. Ha för vana att koppla ur den när den står oanvänd.

Koppla ur andra enheter som inte används.

Detta kan gälla exempelvis skrivare, stereo och DVD-spelare som inte används hela tiden. Koppla ur dem när de inte används för att minska din elförbrukning.

Källa: Creativo Sverige

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!