Home

Hur får man bort bananflugor?

Alla har vi varit där – frukten på köpmansdisken har suttit där lite väl länge och nu har du fullt med bananflugor i köket. Här tipsar vi om man gör för att bli av med bananflugor. 

Foto: Pexels/Instagram @agricsquare

Småflugor i köket är aldrig kul. Här tar vi en titt på de bästa sätten att både förebygga uppkomsten av bananflugor i köket samt hur man enkelt gör en fälla för bananflugor. 

Förebygg uppkomsten av bananflugor i köket:

Det lättaste sättet att förebygga uppkomsten av blomflugor är att hålla ditt kök så rent som möjligt och inte ha sopor, särskilt matavfall, i öppna kärl inomhus utan helst i tättslutande behållare. Om matrester ofta samlas i vasken, se till att skölja ur denna ordentligt. Koka gärna vatten och häll ner i avloppet. Bananflugorna älskar nämligen att lägga ägg i avloppsmynningen!

Om du ofta har frukt och grönt framme, försök att täcka över dessa eller förvara dem kallt – detta gäller särskilt frukt med högt sockerinnehåll som mognar snabbt. 

Bli av med bananflugor med en bananflugefälla:

Hur gör man för att få bort bananflugor när skadan redan är skedd? Kanske har du hört talas om husmorstips mot bananflugor, som går ut på att göra en flugfälla med vinäger, och detta är faktiskt något som man kan göra för att få bort blomflugor.

Så här gör du din egen bananflugefälla: 

Blanda lite diskmedel med gammalt vin, öl eller äppelcidervinäger – bananflugor älskar fermenterad frukt. Häll vatten i blandningen tills det bubblar och lämna sedan blandningen där du fått syn på flugorna. 

Fruktsockret kommer locka åt sig flugorna och de kommer sedan fastna i såpbubblorna (det är därför det är viktigt att blandningen blir bubblig).

Ett annat sätt att fånga flugorna är att täcka ett glas med öl eller vinäger med gladpack och göra några hål i plasten. Flugorna kommer då in i glaset men kan inte flyga ut. 

Så enkelt är det alltså att göra sin egen bananflugefälla och bli av med bananflugor för gott!

Källa: Modern Farmer

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!