Home

Behandla och gödsla gräsmattan på våren – så gör du

Våren är på intåg och det är dags att börja ta hand om gräsmattan. Här är allt du behöver veta om hur man fixar till gräsmattan inför sommarhalvåret!

Foto: Shutterstock

Hur får man en frisk och tät gräsmatta? Svaret är att börja rå om den redan under tidig vår!

Behandla gräsmattan på våren – steg för steg

Det första du ska göra för en snygg gräsmatta är att kratta den när gräset börjat växa, eller när den börjar bli grön (redan innan dess kan du dock börja kratta upp pinnar och skräp).

Därefter är det dags att se över gräsmattan för att avgöra om du behöver så igen kalla plättar eller åtgärda gropar:

“Om det finns plättar som verkar döda eller gropar så kratta ut dressjord för gräsmatta och så sen i nya gräsfrön. Glöm inte att vattna”, säger Anna Theorin på odla.nu till Vi i villa.

Att räfsa upp eller använda mossrivare på eventuell mossa är ingen bra idé, enligt Theorin – då riskerar du nämligen att sprida mossan ännu mer. Prova istället att gödsla gräsmattan efter tipsen nedan!

Så gödslar du gräsmattan på våren

På vårkanten är det viktigt att stärka gräsets rötter. Detta gör du genom att gödsla gräsmattan när du märker att den har börjat växa.

I Livsstil berättar Karl Fredrik på Eklaholm att man i stora delar av landet kan gödsla gräsmattan under tidig vår:

“Gödsel blir en kickstart för gräsmattan”, säger han. “Det är ingen större idé att gödsla innan gräsmattan börjat växa men när den gör det kan du gödsla. Börja lite försiktigt, så kan du öka gödslandet lite längre fram under tillväxtsäsongen.”

Vad ska man då använda för typ av gödsel? Theorin rekommenderar gräsmattegödsel eller hönsgödsel:

“Det ska vara naturligt. Inget konstgödsel”, säger hon.

Slutligen är det viktigt att inte övergödsla – detta kan nämligen resultera i att man skadar gräsmattan. Läs därför alltid ordentligt på förpackningen om hur ofta och vilken mängd du ska använda.

Theorin ger dessutom följande tips:

“Om det inte regnar samma dag eller dagen därpå så sätt på vattenspridaren efter gödsling. Om man gödslar och det sen inte vattnas ner kan gräsmattan brännas. Jag gödslar min gräsmatta cirka var tredje-fjärde vecka fram till midsommar och klipper den två gånger i veckan.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!