instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
home

Chefredaktören på Residence bor i en riktig arkitektpärla

Av:



Hur inreder chefredaktören på Sveriges kanske mest stilsäkra tidning sitt hem? Med själ och lust, snarare än perfektion, visar det sig.

 

Ända sedan Hanna Nova Beatrice och hennes dåvarande man Darren flyttade till huset i Stuvsta, har de hört berättelsen om Svamphuset.

 

– I början av 70-talet kunde man tydligen slänga sig ner i baksätet på en taxi utanför Centralstationen och säga att man ville bli körd till Svamphuset. Mer specifik än så behövde man inte vara – chauffören visste var huset låg. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om berättelser om hus och det som skett i dem, oavsett om de är baserade på fakta, skvaller eller rena upptäckter.

 



 

Huset ligger på en hörntomt, och har en bärande stålkonstruktion som gett det formen av en svamp. Huset stod klart 1970, familjen flyttade in 2012. Arkitekten var kroatiske Radovan Halper, som verkade i Sverige under 60-talet, och huset var hans första experiment för en ny sorts typhus som kunde uppföras på kuperade tomter med ojämn terräng – därav husets smala »betongfot« som inte kräver mycket plan tomtyta.

 

– En bärande stålkonstruktion ger det formen av en svamp, ett dyrt sätt att bygga och mig veterligen blev det bara ett hus. Men Halper föreläste ofta om sitt »Pilzhaus«, som han kallade det, hans svamphus, säger Hanna.

 



 

HUSESYN

Här bor: Hanna Nova Beatrice, chefredaktör på Residence, sonen Noah, 12, dottern Leah, 8.

Läge: Villa i Stuvsta, Stockholm.

Yta: 165 kvadratmeter

Foto: Mikael Axelsson

Styling: Josefin Hååg

 

Entréplan består av bara sju kvadratmeter hall och en spiraltrappa. Livet levs en våning upp; här finns ett öppet kök, tre sovrum och ett öppet vardagsrum centrerat runt spiraltrappan som utgör husets mitt. Från vardagsrummet ser man in i sovrummet. På bok­hyllan skymtar man det inramade fotografiet Susa in the fog av Santiago Mostyn från Absolut Art, lampa av Andreas Martin-Löf.

 



– Det här huset köptes på ren magkänsla. Jag gick in, rusade snabbt mellan rummen, gick ut till bilen med bultande hjärta och brast i gråt. I det här huset ville jag bo – trots att det låg i fel del av stan och vi inte gick i flyttankar. Dagen efter la vi ändå ett bud. Två dagar senare skrev vi kontrakt, säger Hanna Nova.

 

Hanna Nova bodde i London i 12 år, pluggade designhistoria och skrev för svensk media. Hon lockade med sin australiensiske man till Sverige 2007, när andra barnet Leah föddes, och sa att han kunde få ett alldeles eget musikrum i de större svenska bostäderna.

– Jag ville driva tidning, och det kändes det som om jag bara kunde göra i Sverige.

 

Efter arbete med Plaza Deco, Plaza Interiör och Form, tog hon över rollen som chefredaktör på Residence.

 

– Jag är bra på att ta tillbaka ett magasin till kärnan, att särskilja en målgrupp och föra tidningen tillbaka dit.

 



 

Det var kanske tiden i London som gjorde att Hanna Nova kan se på nordisk design med så klara ögon. Hon tycker också att uppfattningen om vad skandinavisk design är i omvärlden, lutar åt klichéehållet.

 

I andra länder lever de med en stereotyp bild av vad skandinavisk inredning är, den är extremt annorlunda än vad som kommuniceras utåt. Det handlar inte om vita väggar längre, utan vår estetik är mångfacetterad. Livsstilen speglas i det estetiska, samt att det finns ett brett intresse för arkitektur. Vi är väldigt pålästa i allmänhet.

 



 

Hanna Nova tycker att termen skandinavisk design har blivit ett enhetligt formspråk, snarare än en geografisk hänvisning.

 

– Det är en stil som kan återkomma i Tyskland eller Japan, och betyder mest avskalat och trendigt.

 



 

Inredningsarkitekten Daniel Heckscher på Note Design Studio har ritat mönstret på väggen i sovrummet, som är gjort av vanliga släthyvlade lister. Intill sängen står ett solitt marmorbord av formgivaren Nick Ross, ett nytillkommet favoritköp.

 



 

Spiraltrappan fortsätter upp en våning till, här finns ett litet allrum till barnen, en utgång till en inglasad terrass och en takterrass bland tallkronorna. Från början var hela taket runt allrummet en enda stor terrass men efter några vintrar med idogt skottande täckte en tidigare ägare merparten av taket med papp.

 



 

– Utöver terrassen, och sovrummet som inredningsarkitekten Daniel Heckscher på Note design studio uppdaterade, har vi inte gjort någon renovering, säger Hanna Nova.

 

Jag har hetsrenoverat mig genom ett antal hus, både i London och i Sverige, och nu har jag inte längre lika bråttom. Huset har bara haft två ägare före oss, och det tilltalar mig, här stannar man länge.

 



 

Glasutbyggnaden och terrassen är favoritplatser under vår, sommar och höst.

 



 

Vikväggarna, designade av Daniel Östman, döljer det öppna köket som snart ska renoveras. Stolarna köptes på Blocket, av ett par som haft dem i 50 år. Keramiken kommer från KH Würtz.

 

– För mig handlar inredning inte om perfektion, vare sig i mitt eget hem eller i det redaktionella materialet vi gör. Det handlar om det personliga i ett boende, det som sitter i väggarna – att det finns en själ. Jag är inte så bra på att kolla det praktiska, bygg spec och sånt. Det ordnar sig alltid. Så länge magkänslan finns.

 

Av: Sara Norrman, Houzz.se

Foto: Mikael Axelsson


 

För mer härlig inspiration:

10 moderna lampikoner du måste känna till

Fråga experten: Hur får jag bättre akustik i kök och vardagsrum?

Glöm källaren! Gör din cykel till hemmets snyggaste dekoration

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår