Home

Därför ska du aldrig diska kökskniven i diskmaskinen

Brukar du diska dina köksknivar i diskmaskinen? Då är det hög tid att sluta med det. “, förklarar Erik Videgard i Nyhetsmorgon.

Foto: Shutterstock

Om dina köksknivar sällan håller sig sådär proffsigt vassa som man skulle önska så kan förklaringen ligga i hur du rengör dem – det berättar kändiskocken Erik Videgard, 63, i Nyhetsmorgon.

“Sliter ner eggen”

Att diska för hand är något som få är särskilt förtjusta i. När det gäller just köksknivar är det dock precis detta som krävs för att säkerställa att kniven inte blir slö och oduglig, enligt Videgard:

“Dels är diskmedlet i diskmaskinen jättekraftigt, så det sliter ner eggen på kniven. Dessutom innehåller det jättemycket salt, och salt skadar också knivseggen”, förklarar han och fortsätter:

“Sen har du ingen koll på vad som händer när kniven ligger där och skramlar inne i maskinen. Den slår emot annat och grejar och donar.”

Så diskar du kökskniven

En annan som kan det här med knivar är Magnus Sundqvist, som driver en agentur för några av marknadens bästa knivar. Här är hans tips för att diska köksknivar:

Se upp för höga temperaturer

“En bra tumregel är att knivarna tål alla temperaturer och rengöringsmedel som dina egna händer tål. Knivarna tål givetvis mer värme än vad händerna gör men det är mest för att ge något exempel som är lätt att komma ihåg”, säger Sundqvist till Café.

Varmt vatten räcker oftast…

“När du använt kniven är den ju sällan superkladdig. Oftast räcker det att spola den i hett vatten och sedan drar man den i köksslängen. Sen är kniven både ren och torr”, säger Sundqvist.

…men du kan använda diskmedel vid behov

“Skulle spolningen inte duga så är ett par svep med diskborste med diskmedel i otroligt effektivt, sedan upprepar man proceduren med köksslängen”, säger Sundqvist och tillägger att detsamma gäller om du skurit kyckling:

“Varmt vatten, diskmedel och en mekanisk handdiskning. Det blir aldrig renare än så.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!