Home

Därför ska du alltid tvätta kläder med ättika

Vi säger det nu, rakt ut, du måste ALLTID tvätta dina kläder med ättika. Anledningen är lika enkel som genial. 

Foto: Instagram Freepik/@linneasskafferi

Tvätta med ättika

Många vet inte att sköljmedel kan vara skadligt, både för dig själv och miljön. Sköljmedel innehåller nämligen ett hormonstörande ämne som kan vara skadligt för små barn och även orsaka allergiska besvär. Kemikalierna förorenar även naturen när det rinner ut i vattnet. 

Ättika som sköljmedel

Det finns dock ett helt giftfritt och supereffektivt alternativ i ditt eget skafferi – nämligen ättika! Ättika har mjukgörande effekt på dina kläder och håller även tvättmaskinen ren och fräsch. Ättikan hjälper dessutom till att bevara färgerna i plaggen. Kan det bli bättre, undrar vi? Det neutraliserar även dålig lukt i kläderna och är samtidigt billigt. Vill du ha lite extra doft kan du droppa i lite lavendeldoft. 

Så gör du eget giftfritt sköljmedel

Du behöver: 

9 dl kokt avsvalnat vatten
3 dl 24 procentig ättika
Ca tio droppar eterisk lavendelolja

Gör så här: 

Blanda allt i en flaska och späd ut med lite vatten. Ett tips är att spara gamla tomma glasflaskor från ättika och saft. Skruva på ett spraymunstycke och du är ready to go!

Rengör tvättmaskinen med ättika

Ättika är en favorit hemma och förutom att använda den till ex sköljmedel så kan du även rengöra din tvättmaskin. Lägg då 3 dl ättika i tvättmedelsfacket och kör ett program på 90 grader när tvättmaskinen är tom. Det kommer definitivt göra susen mot dålig lukt!

Läs även:

6 saker du inte visste att du kunde använda bikarbonat till.

Här hittar du fler städtips!

Foto: Instagram @linneasskafferi

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!