Home

De har mest makt i inredningssverige – Årets formgivare är utsedda!

De har mest makt i inredningssverige – Årets formgivare är utsedda!
10 Se Bildspelet
https://metromode.se/files/2015/11/Daniel-Ericsson.jpg

Årets Möbel: Madonna av David Ericsson för Gärsnäs

Madonna är en sittbar balansakt av trä, lika lätt som stark, byggd med full koll på spänst och styrka. Snickaren och formgivaren David Ericsson har designat stolen för Gärsnäs.

https://metromode.se/files/2015/11/Daniel-Östman.jpg

Årets inredare: Daniel Östman

Att inreda är att framkalla drömmar. Med sina spektakulära inredningar för Oscar Properties raderar Daniel Östman nu ut landet lagom till förmån för scenografisk surrealism och internationell lyx.

https://metromode.se/files/2015/11/Hilda-Hellström.jpg

Årets konsthantverkare: Hilda Hellström

Hilda Hellström får pris för sitt hantverk där hon blandar material och inspiration från naturen och det konstgjorda. Hon har förvandlat jordskorpans berättelse till ett gåtfullt kalejdoskop.

https://metromode.se/files/2015/11/Inga-Sampe.jpg

Årets belysning: W153 île av Inga Sempé för Wästbergs

Inga Sempé inspirerades av den franska järnhandelns klämlampor när hon ritade den näpna lampan, w 153 île. Lampan ser ut som en blandning av en fjäril och ett drinkparaply och är en väldigt söt ljuskälla.

https://metromode.se/files/2015/11/John-Astbury.jpg

Årets nykomling: John Astbury

John Astburys föremål är lekfulla, en spegel som speglar sig själv och skålar som tycks försvina i dimma. Han har sin bakgrund i engelsk punk och grafisk form. Hans kärlek för svensk design tog honom till Stockholm och Konstfack. Både Svenskt Tenn och Muuto har redan använt sig av Astburys förmåga.

https://metromode.se/files/2015/11/Magnus-Engman.jpg

Årets producent: Ikea

Under chefsdesigner Marcus Engman piggar nu Ikea upp sin välskräddade vanlighet med överraskningar som både spetsar och lyfter företaget in i finrum, designprat och miljötänk.

https://metromode.se/files/2015/11/Mattias-Stenberg.jpg

Årets matta: Horizon av Mattias Stenberg för Asplund

Arkitekten och formgivaren har tagit fram fem mattor som siktar mot horisonten. Blickar och tankar dras till sköna, oändliga perspektiv.

https://metromode.se/files/2015/11/Monica-Förster-Zanat.jpg

Årets samarbete: Monica Förster och Zanat

Samarbetet mellan formgruppen Monica Förster och bosniska familjeföretaget Zanat har resulterat i ett vackert träsnideri som nu prisas som årets mest inspirerande samarbete.

https://metromode.se/files/2015/11/Tham-Videgård.jpg

Årets Arkitekt: Tham & Videgård

De är ostoppbara! Tham & Videgård får priset för sin nyfikna, drivna, dagsaktuella arkitektur som håller det arkitektoniska Sverige i framkanten. Prestigeuppdragen haglar över dem.

https://metromode.se/files/2015/11/Åke-Axelsson.jpg

Årets Lauritz Icon Award: Ferdinand av Åke Axelsson för Gärsnäs

Ferdinand är en karmstol där tradition och nytänkande möts i harmoni. Formgivaren Åke Axelsson gör sittandet till en konstart och har skapat en framtida klassiker.

I onsdags hyllades årets främsta kreatörer, arkitekter och designers när Residence Stora Formpris ägde rum i Gamla Riksarkivets anrika lokaler på Riddarholmen i Stockholm.
 
Mer personligt och ett mer hållbart förhållningssätt till våra hem. Så kan inredningsåret 2015 sammanfattas enligt Residence chefredaktör Hanna Nova.
 
– Residence Stora formpris är en hyllning till de som får oss att stanna till i vardagen, fångar vår blick och får oss att tänka till. Priset är till för att lyfta både små som stora aktörer. En tydlig trend vi ser i år är kärleken till det unika och närproducerade. Vi ser en helt ny miljömedvetenhet och passion för hantverket.
 
Se alla vinnarna i bildspelet.
 
 
Läs även:
Minns ni PUB-huset? Nu blir det hotell under namnet Haymarket by Scandic
5 fina och härliga doftljus som vi älskar
Här är blommorna som överlever i vintermörkret
 
Av: Petra Tungården

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!