Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Får man grilla på balkongen? Dessa regler gäller!

Är du grillsugen men vet inte om det är tillåtet att grilla på balkongen? Grillexperterna Bluegaz hjälper dig reda ut ifall du får grilla på din balkong eller inte. 

Foto: Unsplash

Får man grilla på balkongen? 

Tyvärr kan man inte säkert svara ja eller nej på den frågan, eftersom detta till stor del beror på vad din hyresvärd eller bostadsrättsförening beslutar. Det är alltså inte upp till dig eller lagen att bestämma, utan enskilda bedömningar görs av de som är ansvariga för varje lägenhetshus. En orsak till varför en förening kan säga nej till om man får grilla på balkongen är oro för brandrisken. En annan anledning är på grund av doften från maten som eventuellt kan störa grannar. 

Foto: Bluegaz

Ytterligare en orsak till att grillning inte godkänns är eventuell torka, vilket kan innebär ett allmänt eldförbud.


1. Hyresvärden/bostadsrättsföreningen bestämmer

Det finns ingen specifik lag som reglerar huruvida man får grilla på balkong eller inte utan regler kring grillning bestäms i bostadsrätter av bostadsrättsföreningen och i hyresrätter av hyresvärden.


2. Brandrisk och matos styr

Många föreningar tillåter ingen grillning alls på grund av brandrisk och störande matos. Vissa föreningar förbjuder grillning med kol- och gasolgrill men tillåter elgrillar då dessa är mindre brandfarliga. Kolla med din förening för att se vad som gäller för just dig!


3. Eldningsförbud

Var även medveten om ev. rådande eldningsförbud eller andra begränsningar som kan påverka.


4. Hör med grannarna

Det kan också vara bra att höra med sina grannar först då röken kan upplevas störande. Det är alltid viktigt att ha en brandfilt till hands när du grillar och att visa omtanke för andra omkring dig.

KÖP

Vidare till Bluegaz!

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!