Home

Forskning: Här är sakerna i ditt hem som gör dig lyckligare

Forskning visar att det finns flera saker i vårt hem som påverkar vårt välmående och att det finns vissa saker som gör vårt hem till lyckligare plats. Foto: Unsplash

Vi hör ofta att vår arbetsmiljö kan påverka vårt humör och vår prestation. Det vi inte brukar höra att din hemmamiljö också kan påverka hur du mår och känner dig. Vi blir också överrösta av inredningsråd och inredningstrender men aldrig talas det om inredningsdetaljer som gör en lycklig. Dock finns det mycket forskning på hur du ska göra ditt hem till en bättre miljö och hur du blir lyckligare av att vistas hemma. Vi har valt ut åtta tips på hur du blir lyckligare i ditt hem.

Foto: Unsplash

En bra boksamling

En bra boksamling

Det finns väl få saker som känns så avslappnande som att kura ihop sig i soffan och läsa en bra bok när regnet faller utanför. Det har faktiskt visat sig att skönlitterära böcker gör vår hjärna starkare och får oss att må bättre. Böcker är också ett bra sätt att tala om för kroppen att det är dags att varva ner. Vilket gör att du somnar lättare och sover bättre. Som i sin tur gör att du kommer må bättre.

Foto: Brigitte Tohm/Unsplash

Nästa bild
Väldoftande ljus

Väldoftande ljus

Ljus får oss att slappna av och dofter kan väcka starka minnen och känslor. Den doft du väljer på ljuset kan påverka ditt humör. Till exempel så kan vaniljdoft vara upplyftande och citrus ger dig energi.

Foto: REX

Nästa bild
Färska blommor

Färska blommor

Nog att det kan vara smärtsamt i både själen och i plånboken när snittblommor dör, men de gör mer än att bara se fina ut. Forskning har visat att blommor kan trigga igång känslan av att vara lycklig och tillfreds med livet. De hjälper oss också att hålla oss friska och gör att vi kan andas bättre.

Foto: Dominik Martin/Unsplash

Nästa bild
En fotovägg

En fotovägg

Du tänker kanske: ”En fotovägg… kom igen.” Men det är faktiskt så att det enklaste sättet att göra ditt hem lyckligare är att fylla en vägg eller hylla med foton på nära och kära. Forskare vid University of Exeter i England har kommit fram till att bilder av vänner och familj kan få dina stressnivåer att sjunka. En annan studie vid University of Portsmouth visade att när vi tittar på gamla bilder känner vi oss lugna och lyckliga. Så blanda nya bilder från senaste semestern med bilder från när du var yngre.

Foto: Roman Kraft/Unsplash

Nästa bild
Byt gardiner

Byt gardiner

Bara genom att byta gardiner så kan ditt humör förändras till det bättre. En studie gjord vid Northwestern University i Chicago visade att det fanns en stark koppling mellan naturligt solljus och förbättrad sömn och ett bättre humör. Så testa att byta ut dina tjocka gardiner mot linnegardiner.

Foto: Markus Spiske/Unsplash

Nästa bild
Färgglada väggar

Färgglada väggar

En studie gjord vid Vrije Universitet i Amsterdam visade att färger gör oss lyckligare och att gult och grönt gjorde oss lyckligast och framkallade positiva känslor. Det kanske känns lite väl att måla ett helt hem i grönt eller gult, men du kanske kan låta några väggar gå i dessa nyanser. Varför inte satsa på en tapet?

Foto: Murals wallpaper

Nästa bild
Pälsbeklädda vänner

Pälsbeklädda vänner

Vem älskar inte djur? Det finns faktiskt en anledning till att hunden kallas för människans bästa vän. En studie publicerad i Journal of Personality and Social Psychology kom fram till att husdjur ger sina ägare en mening och hjälper sina ägare att må bättre när de känner sig socialt isolerade. Husdjuret förbättrar ägarens liv.

Foto: Robert Larsson/Unsplash

Nästa bild
Minimalism

Minimalism

Enligt en studie gjord på UCLA så har kvinnor som bor i hem med mycket saker högre kortisolvärden (stresshormon) än de som har det minimalistiskt hemma. Så ju mer saker du har hemma desto mer stressad känner du dig. Så rensa ut ditt hem och du kommer känna dig lyckligare.

Foto: Bench Accounting/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!