Home

Gör ditt hem personligare – så bygger du ett fint stilleben!

Att få till ett stilleben är en konst – ofta blir det inte riktigt som man tänkt sig. Här är en guide till några enkla knep som garanterat underlättar skapandet.

1. Ett stilleben går att skapa av nästintill vad som helst. Och det är ofta de små arrangemangen som skapar den där personliga- och hemtrevliga känslan. Viktigast är att stillebenet säger något om dig. Använd dig av allt från ljusstakar, vaser, böcker, tavlor, prydnadssaker, växter och lampor för att nämna några saker.

2. När du bygger ett stilleben från grunden är det alltid lättast att börja bygga bakifrån och arbeta dig fram. Högst pryl längst bak, lägre längst fram. Om du har många saker du vill lyfta fram är det oftast finast att hålla sig till saker som går ton i ton annars blir det lätt plottrigt.

3. Utgå från motsatsförhållanden. Skapa dynamik genom att välja saker i olika höjd. Undvik saker med samma nivå, det blir ofta platt och tråkigt. Blanda gammalt och nytt, runt och kantigt och högt och lågt. Håll stillebenet tight – sprid inte ut sakerna för mycket.

4. Ett bra tips för att skapa dynamik och för att få till olika nivåer är att placera sakerna på en hög med tidningar eller en trave böcker. Det kommer att göra underverk för din visuella presentation. Viktigast av all – ha kul och våga flytta runt sakerna och prova dig fram.

Stilleben 1

Stilleben 1

Foto: Linn Eklund

Nästa bild
Silleben 2

Silleben 2

Foto: Petra Tungården

Nästa bild
Stilleben 3

Stilleben 3

Foto: Petra Tungården

Nästa bild
Stilleben 4

Stilleben 4

Foto: Sanna Fischer

Nästa bild
Stilleben 5

Stilleben 5

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!