Home

Här är bilderna på Ikeas nästa designkollektion Industriell – är den finaste på länge!

I april släpper Ikea den helt nya kollektionen Industriell som är framtagen i ett samarbete med designern Piet Hein Eek – och den är helt fantastisk! Kollektionen är skapad med hantverket i åtanke och trots den storskaliga produktionen har den en handgjord känsla. 

Foto: IKEA

Kollektionen Industriell är en hyllning till det unika och i skapandet har naturliga material fått styra vägen. Piet Hein Eek, som har designat kollektionen, förklarar hur de strävat efter att förena hantverk med en industriell produktion.

– Det visade sig att IKEA och jag länge tänkt på samma sak. Att skapa produkter som känns mer mänskliga, samtidigt som man har en industriell tillverkningsprocess, berättar Piet i ett pressmeddelande.

Alla produkter har haft sin egen unika produktionsprocess där de utgått från ett flertal handgjorda modeller som sedan har fungerat som mallar. Det var enligt Piet inte helt lätt att övertyga dem som jobbade i fabrikerna att acceptera skavanker som de annars skulle se som fel med produkten.

– Den största utmaningen var hur vi skulle behålla de små defekter som ger hantverksföremål sin karaktär. Det var väldigt svårt att övertala människorna i fabrikerna att plötsligt tycka om det som de vanligtvis ser som felaktigheter.

En viktig del i arbetet har varit att sträva efter hållbarhet och Karin Gustavsson, kreativ ledare för IKEA of Sweden, förklarar hur de i största möjliga mån arbetat för att minimera sådant som vanligtvis slängs bort.

– Vi var noga med att använda så mycket av trädet som möjligt, och ta tillvara sådant man skulle kunna kalla defekter – som kvistar och skiftningar i ådring och färg. Vår leverantör har ungefär tusen anställda som i vanliga fall tar fram helt perfekta kvistfria furumöbler, så det vi bad om var något helt nytt för dem.

Tallrikar och glas

Tallrikar och glas

Nästa bild
Fåtölj

Fåtölj

Nästa bild
Kökshanddukar

Kökshanddukar

Nästa bild
Stolar, bord och vas

Stolar, bord och vas

Nästa bild
Hela kollektionen

Hela kollektionen

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!