Artikeln innehåller annonslänkar
Home

10 gröna växter som överlever i vintermörkret

Vill du fortsätta ha grönskande inslag i ditt hem även efter att vintermörkret har gjort sitt intåg? Då finns det faktiskt några sorter som klarar sig särskilt bra – vi har hittat 10 krukväxter som tål vinterns mörker och som kommer göra de mörka dagarna lite trevligare.

Foto: Ellos Home

Det är inte bara vi människor som tycker det är jobbigt när solljuset blir en bristvara, de som lider mest är faktiskt våra växter. Ljuset räcker inte långt: en meter från fönstret har 70 % av det användbara ljuset försvunnit, och under de mörkaste dagarna räcker ljuset knappt ända fram till fönsterbrädan.

De flesta krukväxterna är inte gjorda för att klara sig i vintermörkret men det finns några få undantag. Ett tips för att hitta dessa är att leta efter växter som har stora mörka blad. De har en större yta att ta upp solljus på och klarar därför av att stå en bit ifrån fönstret. Vi har tagit fram de tåligaste växterna som klarar av att leva även under de mörkaste dagarna.

Garderobsblomma (Zamioculcas zamiifolia) KÖP

Garderobsblomma (Zamioculcas zamiifolia)

Som namnet antyder så är blomman väldigt tålig och behöver inte mycket ljus för att överleva. Vattnas sällan (tänk max en gång i veckan!) och tål att torka ut ibland. Ju mörkare den står desto mindre vatten behöver den, och står den mörkt blir bladen mörkare.

Pris: 279 kronor.

KÖP

Foto: Ellos Home

Nästa bild
Fredskalla (Spathiphyllum) KÖP

Fredskalla (Spathiphyllum)

Fredskallan är en sumpväxt som aldrig ska torka ut. Den trivs bäst i ljusa fönster men klarar sig också bra i mörkare vrår. Blomningen är dock vanligare om den får stå ljust.

Läs mer om Fredskalla här!

KÖP

Nästa bild
Gullranka (Epipremnum aureum) KÖP

Gullranka (Epipremnum aureum)

När gullrankan får stå i mörkare hörn blir bladen helt gröna och i solljus blir bladen gulaktiga. Växten är lättskött och tålig och man ska låta den torka upp mellan vattningarna.

Pris: 275 kronor.

KÖP

Nästa bild
Ungkarlsblomma (Aspidistra) KÖP

Ungkarlsblomma (Aspidistra)

Växten trivs bäst i skuggiga lägen och ska inte utsättas för höga temperaturer. Den tåls att torkas ut men trivs bäst om jorden är lätt fuktig. Ungkarlsblomman är en av de mest tåliga krukväxterna som finns och kan leva där nästan ingenting annat klarar sig.

KÖP

Nästa bild
Paraplyaralia (Schefflera arboricola) KÖP

Paraplyaralia (Schefflera arboricola)

Kommer ursprungligen från Taiwan och trivs bäst i varm och fuktig luft. Den vill helst stå ljust men klarar sig bra i skuggiga miljöer.

KÖP

Nästa bild
Monstera (Monstera deliciosa) KÖP

Monstera (Monstera deliciosa)

Monsteran, som från början är en djungelväxt, har stora hjärtformade blad som med tiden blir stora och flikiga. Vattnas regelbundet och får inte torkas ut mellan vattningarna. Den passar bra att stå en bit in i rummet och ska inte stå i direkt solljus, då gulnar bladen.

Pris: 349 kronor.

Den finns även hos Interflora för 295 kronor här.

KÖP

Foto: Ellos Home

Nästa bild
Murgröna (Hedera helix) KÖP

Murgröna (Hedera helix)

Trivs i alla miljöer och är mycket lättskött. Mörkbladiga sorter ska stå skuggigt och brokbladiga ska stå lite ljusare, men en Murgröna ska aldrig stå i direkt solljus. Undvik torr luft och ojämn vattning och den kommer leva mycket länge.

Pris: 45 kronor.

KÖP

Nästa bild
Moses Stentavlor (Maranta leuconeura) KÖP

Moses Stentavlor (Maranta leuconeura)

Trivs i halvskuggiga och varma miljöer. Bladen ska duschas ofta då växten trivs i fuktg luft. Växten har fått sitt namn efter att bladen ofta har tio mörka fläckar på ovansidan, ett för varje budord.

KÖP

Foto: Plantredo

Nästa bild
Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata) KÖP

Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)

En väldigt tålig och lättskött växt.  Svärmorstungan passar att stå på alla möjliga platser både i direkt solljus och på mörkare platser. Den ska vattnas ordentligt och ska sedan torka upp mellan vattningarna. Denna växt tål till och med att bli bortglömd ibland!

Pris: 149 kronor.

KÖP

Foto: Ellos Home

Nästa bild
Kaktus KÖP

Kaktus

Ja, visst är det lite öppet mål här, men det finns ju en anledning till att kaktusen är känd som en av de tåligaste växterna. De passar perfekt för dig som ofta glömmer bort att vattna, eftersom de lagrar vatten i växten. Och det kan faktiskt till och med gå att få din kaktus att blomma – ställ den i så fall på ett svalt ställe, till exempel i ett fönster eller en annan ljus plats.

Hos Interflora kan du beställa tre små kaktusar – Pris: 365 kronor. eller en stor kaktus – Pris: 215 kronor.

KÖP

Foto: Interflora

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!