Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Home

Här är blommorna som överlever i vintermörkret

Här är blommorna som överlever i vintermörkret
9 Se Bildspelet
https://metromode.se/files/2015/11/Fredskalla-mörkertåliga-växter-.jpg

Fredskalla (Spathiphyllum)

Fredskallan är en sumpväxt som aldrig ska torka ut. Den trivs bäst i ljusa fönster men klarar sig också bra i mörkare vrår. Blomningen är dock vanligare om den får stå ljust.

https://metromode.se/files/2015/11/garderobsblomma-mörkertåliga-växter-.jpg

Garderobsblomma (Zamioculcas zamiifolia)

Som namnet avslöjar så är blomman väldigt tålig och behöver inte mycket ljus för att överleva. Vattnas regelbundet och tåls att torka ut ibland.  Ju mörkare den står desto mindre vatten behöver den och står den mörkt blir bladen mörkare.

https://metromode.se/files/2015/11/gullranka-mörkertåliga-växter.jpg

Gullranka (Epipremnum aureum)

När gullrankan får stå i mörkare hörn blir bladen helt gröna och i solljus blir bladen gulaktiga. Växten är lättskött och tålig och man ska låta den torka upp mellan vattningarna.

https://metromode.se/files/2015/11/monstera-mörkertåliga-växter.jpg

Monstera (Monstera deliciosa)

Har stora hjärtformade blad som med tiden blir stora och flikiga. Vattnas regelbundet och får inte torkas ut mellan vattningarna. Den passar bra att stå en bit in i rummet och ska inte stå i direkt solljus.  När Monsteran blommar kan den få ätliga frukter som påminner om en korsning mellan banan och ananas. Det sägs att omogna frukter kan vara giftiga så se till att de är riktigt mogna innan du provsmakar dem.

https://metromode.se/files/2015/11/Ungkarlsblomma-mörkertåliga-växter.jpg

Ungkarlsblomma (Aspidistra)

Växten trivs bäst i skuggiga lägen och ska inte utsättas för höga temperaturer. Den tåls att torkas ut men trivs bäst om jorden är lätt fuktig. Ungkarlsblomman är en av de mest tåliga krukväxterna som finns och kan leva där nästan ingenting annat klarar sig.

https://metromode.se/files/2015/11/svärmorstunga-mörkertåliga-växter.jpg

Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)

En väldigt tålig och lättskött växt.  Svärmorstungan passar att stå på alla möjliga platser både i direkt solljus och på mörkare platser. Den ska vattnas ordentligt och ska sedan torka upp mellan vattningarna. Denna växt tåls att bli bortglömd ibland.

https://metromode.se/files/2015/11/Paraplyaralia-mörkertåliga-växter.jpg

Paraplyaralia (Schefflera arboricola)

Kommer ursprungligen från Taiwan och trivs bäst i varm och fuktig luft. Den vill helst stå ljust men klarar sig bra i skuggiga miljöer.

https://metromode.se/files/2015/11/Murgröna-mörkertåliga-växter.jpg

Murgröna (Hedera helix)

Trivs i alla miljöer och är mycket lättskött. Mörkbladiga sorter ska stå skuggigt och brokbladiga ska stå lite ljusare, men en Murgröna ska aldrig stå i direkt solljus. Undvik torr luft och ojämn vattning och den kommer leva mycket länge.

https://metromode.se/files/2015/11/moses-stenar-mörkertåliga-växter.jpg

Moses Stentavlor (Maranta leuconeura)

Trivs i halvskuggiga och varma miljöer. Bladen ska duschas ofta då växten trivs i fuktg luft. Växten har fått sitt namn efter att bladen ofta har tio mörka fläckar på ovansidan, ett för varje budord.

Metro Mode har hittat 9 växter som tål vinterns mörker och som kommer göra de mörka dagarna lite trevligare.
Det är inte bara vi människor som tycker det är jobbigt när solljuset blir en bristvara, de som lider mest är våra växter. Ljuset räcker inte långt, en meter från fönstret har 70 % av det användbara ljuset försvunnit, under de mörkaste dagarna räcker knappt ljuset ända fram till fönsterbrädan.
 
De flesta krukväxterna är inte gjorda för att klara sig i mörkret men det finns några få undantag. Ett tips för att hitta dessa är att leta efter växter som har stora mörka blad. De har en större yta att ta upp solljus på och klarar därför av att stå en bit ifrån fönstret. Vi har tagit fram de tåligaste växterna som klarar av att leva även under de mörkaste dagarna.
 
 
Läs även:
Nya snygga och smarta lösningar för hemmet – 12 köp som förändrar allt!
Styla om din soffa med enkla medel
15 snygga Ikea-hacks som förändrar ditt hem på nolltid
 
Av: Lisa Dahlgren
Foto: All Over Press

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!