Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Home

Här är inredningsdetaljerna som gör dig stressad

Vilka färger du har på dina väggarna och hur du väljer att inreda kan avgöra om du känner dig avslappnad eller orolig i ditt hem. Vi har listat 7 detaljer som kan göra dig stressad. 

Foto: @nordiskehjem, beeldsteil.com

Ditt hem ska vara en fristad där du kan finna lugn och slappna av efter lång och tuff arbetsdag. Det kan vara enklare sagt än gjort att skapa ett lugnt och harmoniskt hem. Många av de saker vi väljer att dekorera vårt hem med kan faktiskt bidra till mer stress än lugn. Har du svårt att slappna och känner du dig ständigt stressad?

Då kan det vara dags att ta en titt på ditt hem, forskning visar att din inredning kan göra dig stressad. Är ditt hem stilrent och smakfullt inrett eller är det plottrigt och oordnat? Här är 7 inredningsdetaljer som kan göra dig stressad.

Speglar

Speglar

Forskning från Psykiska Institutet i London visar att speglar kan göra dig stressad över ditt utseende. Så har du speglar i flera rum än badrummet blir du förmodligen omedvetet stressad.

Foto: newzealanddesignblog.com

Nästa bild
Oorganiserade skor

Oorganiserade skor

En undersökning från Elfa visade att 78 procent av svenskarna ville helst ha ordning på kläder och skor. Ligger det en massa skor i en röra i hallen finns det stor risk att du blir irriterad.

Foto: inhonorofdesign.com/

Nästa bild
För många mönster

För många mönster

Att ha för mycket mönster kan få ditt hem att se rörigt ut och ser det rörigt ut blir du stressad. En bra regel att följa är 60-30-10-regeln. Den går ut på att ditt “huvudmönster” ska vara dominerande och ta upp 60% av rummet, det andra mönster 30% och accentmönstret 10%.

Foto: Tessa Neustadt

Nästa bild
Överdekorerade hyllor

Överdekorerade hyllor

Visst kan det vara fint med en hylla som är fullproppad med blommor, böcker och fina minnen. Tyvärr påverkar en överfull hylla oss negativt. Känns ditt hem plottrigt kan det enligt Society for Personality and Social Psychology leda till att du får ökade värden av stresshormonet Kortisol. Så det kan nog vara bra för din hälsa om du tog bort några av dina fina saker och lät dem vila ett tag.

Foto: introducingnewworlds.blogspot.se/

Nästa bild
Obäddad säng

Obäddad säng

Det råder delade meningar om det är bra att bädda sängen eller om det inte är det. Hur som helst så förknippas en obäddad säng med stök och oordning. Så för den sakens skull kan det vara bra att bädda sängen. En undersökning gjord av National Sleep Foundation visade att de som bäddade sängen varje morgon sov gott nästan varje natt. Vaknar du utvilad kommer du också må lite bättre.

Foto: beeldsteil.com

Nästa bild
Starka färger på väggarna

Starka färger på väggarna

Färger påverkar oss mer än vad du kanske tror. Enligt Rikard Küller, professor i miljöpsykologi har färgerna en psykologiskt effekt på oss. Gult förknippas med vårt intellekt och passar bra i arbetsrum, blått har en lugnande effekt och rött är stressframkallande. Produktiviteten ökar i rum med starka färger men slarvfelen ökar också. Därför kan det vara bra att ha lugnande och ljusa färger i ditt hem.

Foto: kidsmopolitan.wordpress.com

Nästa bild
För många kuddar

För många kuddar

Att ha en massa kuddar i soffan kan vara jättemysigt och verkligen göra soffan inbjudande. Fast den där extra kudden kan göra dig mer stressad än avslappnad. Ett fullproppat hem kan faktiskt leda till psykiska problem som stress och depression, det visar en forskning från University of California (UCLA).

När det kommer till inredning så kan du faktiskt utgå från uttrycket  “less is more” ibland.

Foto: artsandclassy.com/

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!